Monday, November 19

Ambil berkat

Mak aku pergi kursus untuk 2 hari. Jadi sebagai lelaki aku mestilah makan di luar dan bukannya masak di rumah. Aku start motor pergi kedai makan. Sampai kedai, aku duduk di meja paling hujung dekat dengan kipas.

Menunggu pelayan kedai sampai ambil order, mata aku tertumpu kepada beberapa buah meja yang di penuhi oleh pelajar sekolah. Mereka lengkap berpakaian sekolah dan semuanya mengenakan songkok.

Secara tidak sengaja ada seorang budak sekolah bersongkok lalu sebelah meja aku. Dia mungkin pergi basuh tangan sebelum pekena nasi ayam. Masa dia berjalan, dengan pantas aku menegurnya.

" Dik, semua bersongkok tu ada ceramah Maal-Hijrah ke kat sekolah... Abang teringin gak nak join?".

"Tidak bang, hari ini exam SPM kertas agama Islam. Ambil berkat", jawab pelajar itu dengan tenang.

12 x 5 = ??:

Yaya said...

Bijak betei.

Liyaa Mf said...

Hahaha! Baekkk punya alasan. Ambil berkat punya pasal. Hahaha! Apsal dorang tak pakai je songkok utk sume paper? Leh gak sorok toyol ke dalam tu :P

eddy syrol said...

nebes lak aku tunggu jawapan budak tu...

karenontheshore said...

dulu spm aku siap pakai telekung kain sembahyang.. amikk super berkat.

haha.

fifie said...

Hebakkknya jawapan, agak2 cikgu bagi berapa markah ? haha

MizzTina said...

kemain lagik dia amik berkat..

Cik Nur said...

heee..ambil berkat rupanya..hihihi

fatin amalina husna said...

ahaha..kemain..igtkan dh kenapa..
xpa2..baguslar tuh..=)

zila manaf said...

ambuihhhh berkat sgt kan...

Jna marcello said...

hahaha TERBAIK~!!
bdk2 skrng peragai pelik.. kekekek ;D
tp cute!

Alfi Kasran said...

heh..boleh pulak macam tu -,-"

MizahHazeL said...

loh.........