Saturday, March 1

Kenderaan-kenderaan yang memberi pengalaman hidup kepada aku

Berikut merupakan senarai kenderaan-kenderaan yang tak mungkin hilang dari ingatan aku.

1. Bas paling menyedekahkan nyawa kepada pemandu yang aku pernah naik . Bas yang menghubungkan  Kathmandu(Nepal) dan Syabru Behsi.

Aku pakai bas ni semasa otw nak pergi Langtang National Park kat Nepal. Perjalanan selama 8 jam


2. Keretapi paling rare aku pernah naik dalam hidup. Keretapi yang menghubungkan Beufort dan Tenom Sabah.


Keretapi ini digunakan untuk penduduk kampung pergi kerja. Ada gerabak kena duduk lantai. Sambil otw ke tempat kerja, main kad untuk menghabiskan masa.

3. Perahu yang semakin muak aku naik tetapi kadang-kadang menenagkan jiwa. Perjalanan air dari Kampung Long Tungan menghubungkan kampung-kampung lain berdekatan.


Perahu aku pakai selalu untuk pergi main bola kat sekolah sebelah.

4. Naik motor yang aku rasa paling mencabar dalam hidup setakat ini. Perjalanan offroad dari Miri nak balik sekolah.


Ini biasalah. Nak beli Hilux rasa sayang duit. So terpaksalah layan motor. Tapi syok

Sunday, January 26

Melancong ke Siem Reap Kemboja - teaser

Nanti aku update melancong ke Siem Reap Kemboja

Friday, January 24

Melancong ke Brunei

 
Sebelum cuti sekolah 2012, aku memang dah tekad dalam hati untuk sekurang-kurangnya melawat 2 negara sepanjang sebulan kerajaan bagi cuti. Negara Brunei tak termasuk dalam senarai destinasi untuk dilawat.

Aku  termelawat Brunei sebab melalui negara ini semasa perjalanan dari Miri ke Kota Kinabalu Dari  Sarawak ke Sabah melalui jalan darat akan melalui Brunei. Secara kasar perjalanan dari Miri ke Kota Kinabalu mengambil masa 8 jam dengan melalui banyak imegresen dan feri untuk merentasi sungai.

Semasa otw perjalanan pulang kami berlima singgah sebentar di Bandar Seri Begawan. Bagi aku Brunei bukanlah destenasi yang menarik sangat untuk dilawati. Tetapi tak salah untuk kita pergi. Atleast boleh cakap dah sampai Brunei. :)

Berikut merupakan tempat yang aku lawat:

1- Muzium Sultan Brunei
- Kepada sesiapa yang berminat untuk mengenali Sultan Brunei. Semua terdapat di Muzium ini. Yang penting muzium ni free.

2- Kampung Air
- Ini tempat yang aku rasa menarik di Brunei. Kami naik Bot mengelilingi Kampung yang dibina di atas air. Kampung ini lengkap dengan sekolah, stesen minyak, balai polis dan bermacam-macam lagi. Kami berlima bayar 10 Brunei Dollar. Nak murah cari pemandu bot-bot kat jeti yang bukan official.

3- Masjid Omar 'Ali Saifuddien
- Bolehlah korang menunaikan solat. Sambil-sambil doakan aku kaya.

4- Istana
- Bergambar di depan pagar sahaja. Tak boleh masuk dalam.

So kalau korang nak pergi Brunei, bagi aku tak yah pergi lama. Pergi 3 hari dah cukup, sebab Brunei ni kecik, sekejap je dah abes pusing. Selamat ke Brunei.


Friday, January 17

Instagram

Instagram 

 Aku sekarang malas betul nak update kat blog. Mungkin kemahiran menulis semakin menurun..hehe..

BTW aku selalu update kat instagram.

Kita tukar-tukar cerita di Instagram k

id : foo_faiq

Sunday, November 10

Aksi aku dengan anjing

Otw balik sekolah, aku bawa moto perlahan sekitar 50km/j. Aku memacu motor dengan relak sambil layan permandangan. Sedang-sedang khusyuk layan permandangan, tiba-tiba aku dengar bunyi anjing menyalak sebelah. Aku pandang arah bawah, seekor anjing sedang belari seiringan dengan aku.

Aku pandang tepat muka anjing tadi... Anjing tadi pandang aku semula dengan muka kerek. Dalam hati aku yakin, anjing tadi ajak aku lumba 100m. Jadi, aku betulkan tempat duduk dan bersedia untuk memecut. Apabila anjing tadi adil selari berada disebelah, aku mulakan perlawanan dengan memulas laju throtle minyak.

Anjing tadi ketinggalan jauh.

Dari side mirror belah kanan, aku pandang anjing tadi tercungap-cungap keletihan. Aku gelak sorang-sorang atas motor.

"kau ayam wahai anjing", ujar aku dalam hati sambil terus memecut laju
hehe,,

Tuesday, October 29

keuntungan apabila harga gula meningkat


Mengikut perbentangan budget negara baru-baru ini, tahun 2014 merupakan tahun permulaan kearah Malaysia yang lebih mahal. Ramai pakar-pakar ekonomi negara yang hanya belajar sampai UPSR menyokong penuh budget baru negara. Mereka sependapat bahawa budget ini sekali gus dapat mempertingkat hasil negara lalu menjadikan Malaysia negara berpendapatan tinggi.

Hal ini jika difikirkan secara logik memang ada benarnya.

Seorang pelancong Amerika datang ke Malaysia lalu makan di kedai mamak 24 jam. Oleh kerana tertarik dengan penangan cerita mengenai kelazatan kombinasi antara roti canai dan teh tarik, pelancong tadi mengorder makanan tersebut.

Selepas dapat roti canai dan teh tarik. Pelancong tadi pun makan dengan gaya berahi.

* * *
Selang beberapa puluh minit.

" wahhhh..... so delicious this one and this one also", puji pelancong amerika tadi sambil tangan tunjuk tanda good kepada macha yang sedang lap meja sebelah.

Selesai puji, pelancong tadi suruh macha yang lap meja tadi kira harga makanannya.

Macha tadi buat perkiraan harga makanan dari dalam otak.

" Total... RM 26.50,sir" ujar macha tadi.

Pelancong tadi terdiam.

Dalam hati dia mencarut,
"fcuk, fcuk, fcuk"

hehe...

Itulah penangan kenaikan harga gula. Secawan teh tarik bersamaan RM 20.50. Roti canai kosong RM 6.00.

Jadi mulai hari ini aku tengah gigih search-search resepi teh tarik n roti canai.

Ingat nak bukak kedai mamak gak satu. :)

Monday, October 28

Long Tungan dan maxis



Tahun 2013 merupakan tahun pertama Kampung Long Tungan mempunyai line  untuk telefon jenis tangan. Line pertama yang berjaya menjejakkan kakinya di kampung Long tungan adalah dari rangkaian Maxis.

Aku rasa bersyukur.

Jadi kepada awek-awek diluar sana yang cun-cun sahaja, bolehlah kol dan message aku untuk merapatkan silaturrahim.

hahaha.


Glosari :
Telefon tangan = handphone


Kalau awek aku baca ni, konfem kena bebel 7 hari.

syhhhh,,,,hehe