Friday, December 25

yeah!

Aku keje kat ladang cili milik Haji Deraman. Keje aku cabut rumput dan petik cili yang dah masak. Sambil petik aku curi-curi makan 10-20 biji cili milik Haji Deraman. Mana boleh tahan nafsu, cili merah-merah, mesti korang teringin punya. Tapi rasanya takdelah sedap sangat, lagi sedap epal kat kebun Tok Sidang Saad.

Jamil kerja kat Tesco yang baru bukak hujung pekan Tanjong Karang. Dia kerja kat sana sebab Jamilah ada. Jamil memang dah lame nak mengorat Jamilah, tapi tak dapat-dapat. Jamilah sebenarnya suka aku, tapi aku saja jual mahal. Jamilah pernah kasi surat cinta kat aku time kitorang darjah 6. Aku tak reply, sebab time darjah 6 aku lagi suka kat bola sepak daripada perempuan.

Dah lama aku tak lepak dengan Jamil. Sejak kitorang keje memang dah tak lepak. Aku taw esok Jamil cuti Krismas. Aku pun call Jamil ajak lepak kat Restoran Harun. Satu-satunya restoran mamak yang ada kat pekan Tanjong Karang. Sambil pekena teh tarik, kitorang sembang pasal kerja. Aku citer pasal curi-curi makan cili. Jamil nampak jeles jer. Jamil citer kat aku pasal Jamilah. Aku dengar macam nak tak nak jer pasal citer Jamilah.

Dah pukul 3pagi. 4 jam jugak kitorang lepak sini. Restoran Harun pun dah mula lenggang sikit demi sikit. Aku panggil macha kerja, suruh kira. "semuanya RM6.50", kata macha. Aku keluarkan duit kertas seringgit. Aku minum teh tarik, Rm 1 jer. Lagi RM5.50 Jamil punya teh tarik dengan Maggi goreng. Lepas aku bayar, Jamil senyum-senyum kat aku. Jamil senyum kasi lebih sikit. Aku dah paham taktik Jamil. Aku mula panas.

"Ah...cilaka kau"..
"hutang dulu pun tak bayar lagi, dah masuk 6 bulan", aku herdik Jamil.
Jamil senyum lagi lebih sambil cakap, "masukkanla dulu dalam hutang lama, gaji ni aku bayar".

Aku makin panas.. Tapi aku bayar jugak baki RM 5.50. Aku pelik la kat Jamil, keje Tesco dah 7bulan, duit takde gak. Hutang dia yang terkumpul dah RM 154.60. Ni belum masuk bunga 2.5%. Kalo dah masuk, aku agak ade jugakla Rm 200 lebih.

Aku balik rumah, Jamil pun balik. Aku dah mengantuk nak tidur. Aku pekena dulu solat Isyak sebelum tidur. Aku dah setting-setting bantal nak tidur. Sebelum pejam mata, aku baca doa tidur. Halau hantu supaya jangan ganggu. Belum habis lagi baca doa, tetibe henpon Nokia 3310 aku berbunyi. Dalam hati aku, mungkin message dari Diana Danielle, mahu wish gud nite. Aku bace message tu.

dari Jamil...
"woi tolong aku..Datang belakang lorong kedai Atak, aku kene pukul"

Aku dengan tak pakai baju dan berkain pelekat terus gerak. Aku start moto c70 tuju belakang lorong kedai Atak. Dalam hati aku, "gengster mana berani pukul Jamil ni", "bagi aku patahkan kaki diorang sekor-sekor".

Aku dah sampai lorong belakang kedai Atak. Aku tengok Jamil dah terduduk, ada darah sikit-sikit kat mulut dia. Aku dengan muke poyo, jerit "Woi!".. Lebih kurang 20 orang yang pukul Jamil, pandang aku. Aku buat muke lagi ganas, bikin diorang gerun.

Sorang dari 20 budak tadi datang ke arah aku. Berbaju merah tua, sambil ada terselit pistol kat celah seluar. Aku rasa ketua diorang. Takdela taf sangat budak baju merah tua ni, taf sikit je dari aku. Budak ni tegur aku.

"Lu sapa, buat hal sini?, Lu mau mati ka?"
"Cilaka lu, lu pukul kawan gua, lu ingat gua mau senyap ka?", balas aku dengan marah

"lu taw, budak Jamil tu hutang gua RM4000. Ni dah masuk setahun dia tak bayar", "Gua puk................." Budak tu nak sambung lagi, tapi aku blah ke arah Jamil.

Dengan angguk-angguk aku jalan ke arah Jamil. Budak-budak yang 20 orang ni tengok saja. Aku berdiri depan Jamil. Jamil dah merayu-rayu kat aku, mintak tolong.

Aku tengok muka Jamil tepat-tepat..Sambil tarik nafas dalam-dalamm aku melepaskan satu penerajang kat muka Jamil. pang!!!!..Darah menyembur sana-sini. Aku kira ada 2 batang gigi Jamil tercabut. Gigi geraham 1, dan lagi satu gigi susu dia.
Nasib baik aku pakai selipar, kalau aku pakai but bola Adidas , paling kurang 7 batang gigi mesti tercabut.

Budak-budak yang 20 tadi terkejut tengok reaksi aku. Budak-budak tu dah gerun. Aku blah ke arah moto sambil angkat satu jari ke udara. Suasana menjadi sunyi sepi.

Sunyi dipecahkan dengan bunyi kaki aku, nak start moto.
Aku start-start moto tak hidup..
"Ah cilaka...ni mesti plug kong lagi"..

16 x 5 = ??:

Wanie-san said...

iksh...jap2..pikiq2..nak caye ke x??dsebabkan ko ske berangan n ak asyk t'tipu jew ngan entry2 ko b4 ni..ak decide..Xmoh caye!!!!!

faiq said...

weyh...yg ni citer betul la...mmg sumer citer aku, citer benar,,

shakinah said...

aku sepak gak kang kau ni lamelame. haha

Shahrul Azry said...

lu sembang macam cilake jugak.

NOOR FATIN said...

ko biar btol..terajang bdk tu smpi mcm tu..aiyark!

sharamli said...

nanges jamilah nanti k0 wat pakwe dia mcm tu..

iyllienaz said...

haha..aku anggap smua cite ko ni cite betol la kan..last2 ko tolak je la motor ko ek??hahaha..mesti dak 20 org tu dah gelak2 kan je..

saypOOL rafhtello said...

mantap..bole buat movie..

Farihah Ahmad said...

Gigi nko??

hidayat said...

hei samat..citer apa yg ko utarakan ni oi..ko nak sepak bola pon masih tak lepas setengah padang ni kan nak sepak org..haha...

aku tau..
si kawan ko dlm citer ni kurus pada ko dan tak de zat pada ko..tu yg ko sepak leh patah gigi..

20 gangster tu gangster sekolah rendah yang baru abis main pistol2 air dan tolong bapak dia pegi pukul kawan ko tu sbb tak bayar teh tarik mcm dia hutang ko..

btul kan samat..

avid gunner said...

aku tembak gak kang ko ni...haha..

hans said...

cess

menipu tak sudah2

aku rasa gigi ko yg hilang ni

kan?

haha

cik EPAL said...

dah tahu kong g la cas..haha :D

pokcik kordi said...

bodola faet..naseb baik ko xguna nama betul aku guna nama samaran je (jamil)..kalox kantoi aku

anN said...

hye! plz vote me kat

http://shawlsayucinta.blogspot.com/search/label/contest

no.3 ANNURAIN tq!

anN said...

hye! plz vote me kat

http://shawlsayucinta.blogspot.com/search/label/contest

no.3 ANNURAIN tq!