Monday, December 28

Kalau anda macam mana?

Aku ada meja study. Diperbuat dari kayu yang aku tak tahu ape jenisnya. Tapi yang aku pasti ia bukan "Jati". Masa time aku sekolah, memang meja ni saja jadi alas buku-buku aku. Dari sekolah rendah sampai abis sekolah menengah meja ni saja aku guna. Agak-agak reput, aku kasi paku tampal dengan kayu lain. Sebab tu sampai umur aku 21 meja ni masih boleh berdiri. Sekarang kaki meja ni dah ada 12. Dulu masa beli ada 4 jer.

Tetibe aku rindu zaman aku dengan meja ni. Jadi aku ambil jangka lukis sambil condongkan 45 darjah. Dengan "Bismillah" aku toreh nama "The Killer" dekat meja study. Kat atas nama tu, aku buat efek api-api. Barulah alive!.

Sebelum-sebelum ni masa zaman sekolah, dah banyak nama-nama lain aku toreh. "Pistol & Ros", "Herman Tino", "HariHijau" dan ramai lagi. Kalo nama Fadilah Lamsah tu memang belambak la,siap muke die aku lakar gune hujung jangka lukis. Masa study matematik, aku buat jalan kira-kira toreh kat meja jer. Jimat dan boleh rujuk serta merta.

Selepas proses toreh. Aku hembus habuk-habuk kayu hasil pernyahtinjaan dari proses menoreh. Tulisan "The Killer" dan efek api-apinya pun jelas terpampang. Aku senyum sinis.

Menoreh, buat perut aku rasa lapar punca tenaga dalaman yang habis aku guna. Aku start moto tuju ke 7eleven. Angin malam, diselangi dengan menghisap gula-gula Hack. Budjet 2010 menaikkan lagi harga tembakau, jadi aku mahu bertukar ke gula-gula Hack. Lebih jimat!

Ting tong...Bunyi pintu 7eleven,.
"Huyo bestla bunyi tu", kata aku dalam hati.

Aku pun buat 3-4kali keluar masuk 7eleven sebab nak dengar bunyi ting tong tu. Yeah! Ia menyeronokkan. Anda dah cuba? cubalah...Ia free.. Budak-budak keje 7eleven pandang aku dengam senyum sinis. Atleast aku dah buat diorang gembira pukul 3 pagi ni.

Selesai aku main, aku masuk cari barang untuk makan. Tempat pertama, aku check kat bahagian roti. Roti cokelat gardenia yang 60sen tu dah abis. Aku hilang mood nak makan roti. Roti-roti lain, aku tak minat nak beli. Kecuali aku beli guna duit Asmah Kasdi. Nak makan meggi cup kat 7eleven pun dah bosan. Pagi ngan tengah hari dah makan maggi.

Aku gerak ke bahagian cokelat. Aku mahu berbueno. Tapi tak nak, sebab Kinder Bueno banyak susu. Pastu aku ternampak iklan. "Hungry?.... Grab a snickers!..".... Yeah, aku memang lapa. Aku ambek snickers 2 biji gerak g kaunter. RM 3.20 satu. Mahal sial, Snickers kat 7eleven. Mini market depan rumah aku,baru dua ringgit enam posen. Nasib baik tak bukak malam-malam ni.

Aku kasi dua biji Snickers kat cashier. Budak laki-laki, tinggi, muke macho.

"Muke macho-macho jadi cashier...nape tak jadi artis?", aku saja buat-buat ramah, mana taw dapat diskaun.
Budak tu tak cakap ape-ape, cuma senyum sinis. Aku buat muke poyo.

"Enam ringgit empat, bang", budak cahier cakap.
Aku pun keluarkan duit kertas lima ringgit dua keping kasi kat dia. Pastu dia kasi aku plastik 7eleven dengan ada 2biji Snickers dalam tu. Sebelum blah dia pulang baki.

"Ni bakinya, RM 43. 60"..

Aku dengan pantas terus ambik duit tu. Sambil baca "Alhamdulillah" aku terus masukkan duit dalam kocek.

Sebelum blah. Aku keluarkan empat puluh ringgit dari dalam dompet adidas uptown. Dengan muke poyo aku letak atas meja cashier. Budak laki-laki tu, terpinga-pinga tengok aku.

Aku pun start moto gerak balik rumah...

Kat atas motor, aku senyum sinis sorang-sorang. Kini baru aku sedar, aku ni kaya hati!

21 x 5 = ??:

NOOR FATIN said...

ko bg rm10 dia kasi balance 43.60??
fuyoo!!!! hahahaha
tp ko kasi balik..ceh..kalau x leh blanja aku pizza,...hekhek

enyheartsdiamond said...

iklan mempengaruhi ko la..hahaha :)

saypOOL rafhtello said...

memang baik hati.klu ada ward pelanggan yg jujur ko la dapat...

Shahrul Azry said...

hoi berdosa la!

didiey ;) said...

wallamak!baik hati lah bro ;)

yoro okino said...

hahha
baik gler mcm aku..huhuh

balqissy said...

haha... kayanye hati ko... aku percaye =D

HIDUP BERANI UNTUK GAGAL Precious said...

Woii ... betul ke ko tak kasi 50 kat cshier? Pasti?

Wanie-san said...

baek hatinye hang ni..
tp btl gak..xbaek ambik duit 2..nnt jadi darah daging susah woo....

pokcik kordi said...

jangan percayakan faet..
sejak dari darjah 2 kau kenal die..
sekali pun xkan die wat camtue :P

NUke_Rude said...

lawak sial! writing ko best!. boleh di-link-kan.

bagus, jgn amik duit yg bukan hak kita. itu la yg ayah aku salu pesan.
:)

misz benida said...

knpa la ko xkasik blnce tu kt aku??

sharamli said...

aku bangga ada kawan mcm ni...

wal0pun suka menipu tp budi pekerti mulia..tahniah kamo0..

syg kamo0 sgt2..














hua3

meo pak choi said...

hati mulia siot...

Anonymous said...

aku tak caye.haha

-ikin-

youknownothing said...

impressive!

iezat n hobbes said...

lu pun selalu ukir 'hooligan city' kat sekolah dulu!

PeQ GaRaGe said...

sgt2.. siot.. hahaha

i'msosupernotcool said...

wow..
bagus la..
kalo gua da lama gua grab..

thx drop at my page..
nice one here..
keep up..

iyllienaz said...

haha..bagus tindakan ko..klo x, duet haram hehe..good job..

faiq said...

fatin: ko la belanja

eny: itu biasa

saiful: tq

azry: xpun

didiey: tq

yoro: yeye je ko

balqis: heheh tq

dare to fail: ye la

wani san: aku taw

kordi: ko gak memahami aku

nukerude: bgs ayh ko

miz benida: xnk

sharamli: hahaha

meo: biase

ikin: ko mmg

you know notg: tq

quyu: ko bn ade pun time tu

peq: hehehe

imsosupercool: xelok weyh..hehe

iylinaz: yeah