Friday, January 15

Tips budak malas

Kalaulah aku belajar kat kolej yang tak kisah tentang etika berpakaian, memang setiap hari aku datang kelas pakai t-shirt ngan seluar bola. Pakai seluar slack seminggu sekali, kemeja tak payah beli. Kasut pun tak payah, pakai selipar Jepun yang biru putih pun cukup.

Tapi tempat aku belaja tak boleh. Kalau aku buat dah lama dah aku tak de kat kolej ni. Aku rasa tak sampai seminggu dari tarikh daftar masuk, aku dah kene daftar keluar. Tapi, kalau aku tak belajar kat sini, aku agak dah lama aku bukak kedai repair jeans sebijik. Sambil repair jeans layan lagu nirvana. Memang lepak abis.

Jadi aku pergi kelas kena pakai kemeja, pakai tie, pastu masukkan kemeja dalam seluar slack. Budak-budak lain pun sama. Ini pakaian asasnya la. Kadang-kadang aku tengok ada jugak budak-budak pakai vest kat luar. Aku agak lepas kelas mesti dia ade tournament snooker.

Aku pakai baju kemeja bundle,seluar slack bundle, kasut kulit bundle dengan tie bundle. Semua tak berjenama. Dah la bundle, tak berjenama pulak tu. Yang jenama feymes-feymes, macam Polo ke Adidas ke, budak-budak keje bundle dah curi awal-awal. Diorang curi masuk beg masa punch out nak balik. .

Setiap hari, pagi-pagi lepas mandi, aku bersiap nak pergi ke kelas. Mula-mula pakai baju kemeja. Tak yah bukak butang yang 8 tu, aku sarung macam t-shirt. Pastu sarung seluar slack macam normal. Tangan seluk-seluk dalam seluar untk masukan baju dalam seluar slack. Pastu aku tarik sikit seluar sampai atas pusat. Barulah nampak skema..Yeah.. Aku ikat guna tali pinggang kulit (tak asli).

Pas siap semua tu, aku cari cermin, setting rambut belah tepi. Aku taw memang tak trend buat rambut belah tepi. Budak-budak zaman sekarang suka rambut cacak-cacak. Tapi kalau akulah, alang-alang nak buat cacak-cacak, aku kaler merah sekali.

Korang kalau pakai baju cantik mana pun tapi kalau tak gosok tak kemas juga. Tak kisah la baju Polo ke Adidas sama jugak.

Ni aku nak kasi tips untuk budak-budak yang malas gosok baju.

Sebelum korang masuk tidur, ambil baju kemeja yang nak dipakai esok pastu lipatkannya. Lipat macam baju-baju kat pasaraya. Lipatan yang nampak 4 segi tu. Aku ada dengar kat Youtube minah Korea lipat macam tu 8 saat. Setakat ni masa terpantas aku 13 saat. Kejap lagi aku pecahla rekod minah korea tu.

Lepas kau lipat, kau selit bawah bantal. Kau baca la doa tidur yang panjang ke yang pendek ke dan tidur. Lu orang bangun esok pagi tinggal seluk jer tangan bawah bantal. Korang ambik jer kemeja tu mesti korang terkejut dengan hasilnya.

Aku dah 2 tahun buat kerja ni. Setakat ni tak de complain lagi dari budak-budak kelas. Ada sorang budak kelas cakap:

"Faiq, ko mesti gosok baju pakai seterika jenama Toshiba kan. Cantik semacam jer!".

Aku senyum sinis.


Aku harap, sebelum aku jadi macam ni, aku dah pandai gosok baju pakai seterika.

p/s: Tips ni hanya sesuai untuk orang-orang yang tidur lembut. Sapa-sapa yang tidur macam gangster memang haram jadah takkan jadi. Nanti lu orang bangun esok pagi, baju kemeja dah macam pengelap kaki kat dapur.

13 x 5 = ??:

shakinah said...

tips aku, kau letak bawah tilam.
bukan takat licin,
sisi lengan tu tajam!

iyllienaz said...

haha..aku belum tahap malas lagi la kan..

BuLaN iTu aKu said...

pemalas nye....
tapi kenkadang tu buleh juga ikut tips ni

yaziith su anaz said...

u nak cakap u tido dengan penuh grace la?



haha.
tipulah.

sharamli said...

aku tid0 ganas gak tapi bdn je gerak..kepala statik k0t...bantal p0n el0k je bila bgun pagi

NOOR FATIN said...

waahahhaha
cayalah faiq
xpyh beli iron nti..hehe

Wanie-san said...

pergggghhh...
mesti org sentuh baj ko luka jew..
licin abis r!!

Wanie-san said...

pergggghhh...
mesti org sentuh baj ko luka jew..
licin abis r!!

saypOOL rafhtello said...

aku letak bawah katil..

setan said...

malamnie camnew....ade event lepak manae2 kew

kambeng said...

ishk.
mst bini ko nt seronok habis!
letih pn x,byr letrik pn murah.

Nazatul shima said...

mmg cun la tips nih! :)

avid gunner said...

letak bawah tilam baru true...