Monday, January 4

Hari pertama ke sekolah

Gedung gedang,gedung gedang. (bunyi pintu bilik aku diketuk)

Aku terbangun. Pintu bilik aku sikit lagi nak roboh, abah aku ketuk. Aku tengok skru engsel dah tercabut 2batang. Agak bonzer juga abah aku ketika berumur 36tahun. Tapi solex yang aku buat kunci pintu masih gagah menahan kebonzeran abah. Aku saja solex pintu nak tidur, xnk kasi puntianak dari Sumatera Utara masuk bilik. Orang cakap puntianak suka kacau budak-budak tido. Dalam mamai-mamai aku tengok jam kat jam loceng.

Pukul 7.15 pagi.
Ah! dah lewat.
Abah aku kat luar dah membebel macam perempuan.

"Tak guna punya jam loceng, tak berbunyi!", sambil aku campak jam loceng keluar tingkap

Aku ambil tuala terus gerak pergi mandi. Aku tengok kesan ketukan di pintu. Aku agak abah aku ketuk pintu guna tukul besi kuku kambing. Aku try goyang-goyang sikit pintu nak uji tahap ketahanan.

Kerak keruk, kerak kerak (bunyi pintu digoyangkan aku)

gedebush!!
Pintu bilik aku roboh terus. Aku buat bodoh, dan terus gerak pergi mandi. Hari ini merupakan secara rasminya bilik aku tak de pintu.

Pas mandi, aku terus siap-siap pakai baju kemeja putih dan berseluar biru gelap. Sambil aku masukkan butang baju, mama setting rambut aku belah tepi guna Tancho.

"woi cepat la, dah lewat ni!", abah aku yang sedang panaskan enjin vespa menjerit.

Aku pun cepat-cepat pakai kasut Pallas Jazz putih dan naik moto gerak pergi sekolah. Ayah aku pulas throttle sampai maximum. Vespa dikawal abah aku pantas membelah angin pagi. Aku duduk kat belakang dengan satu tangan pegang lubang tempat masuk tali pinggang kat seluar abah aku dan tangan yang satu lagi pegang roti sandwish sardin. Kat atas moto, aku makan sandwish untuk sarapan.

Sampai sekolah, ngam-ngam bunyi loceng. Abah aku tak macam abah-abah orang lain. Ayanh-ayanh orang lain tolong daftarkan untuk anak-anak diorang. Abah aku tak. Abah aku bagi RM50, suruh daftar sekolah sendiri. Abah aku tahu aku budak cerdik, mesti boleh setel sendiri bab-bab daftar ni. Pas bagi not 50 puluh, Abah aku dengan moto vespa gerak pergi kerja.

Aku check nama dekat pintu kelas. Nama aku ada kat kelas Kuning. Aku pun daftarkan diri. Cikgu perempuan merangkap guru kelas aku pelik, sebab aku daftar sorang-sorang.

"Mana ayah kamu?", tanya cikgu perempuan.
"Dia pergi keje", aku.
"Habis sapa teman kamu daftar?", cikgu perempuan.
"Sorang je la, takdela hal lah cikgu", aku.
"Oh...ok2..bgs kamu", cikgu perempuan.
"Yeah!", aku

Selepas saja aku bayar RM 36.80 yuran sekolah termasuk bayaran PIBG, aku secara sah menjadi pelajar sekolah buat kali pertama. Hari ini hari pertama aku di sekolah. Aku darjah 1.

Aku pilih tempat duduk paling belakang, sebelah dengan tingkap. Kat situ dah ada sorang budak gemuk duduk. Aku duduk sebelah die. Muke budak gemuk tu macam gangster. Kepala die pun botak. Aku agak kalo duduk sebelah die budak-budak darjah 2,3,4,5 dan 6 mesti tak berani buli kitorang.

Sesi persekolahan hari pertama pun bermula. Pelajaran bermula macam biasa, dengan sesi perkenalan dengan setiap guru yang masuk.

Pukul 11.34 pagi.
Sekarang ni kitorang baru lepas sejam dari rehat.

Tibe-tibe, aku bau semacam yang memang tak wangi. Bau tu berebut-rebut nak masuk hidung aku. Aku kepit hidung guna jari untuk halang bau tu masuk. Tapi bau tu tetap masuk ke dalam hidung aku. Baunya pedih. Baunya dah macam loji kumbahan najis kat taman sebelah rumah aku. Busuk!

Jadi.. aku mula teringat akan mitos-mitos yang diceritakan oleh rakan-rakan aku yang dah darjah 5 dan 6.

"Mitos budak darjah 1 bernyahtinjaan di dalam seluar kerana takut menanya cikgu dimanakah tandas".

Aku dah tak syak lagi, mesti budak gemuk sebelah aku ni bernyahtinjaan di dalam seluar. Aku yakin mitos tadi adalah benar.

Jadi aku berdiri dan terus bagi penyepak seribu petala langit ke arah budak gemuk tu.

Gedush...........................................

Budak gemuk tu jatuh tersungkur ke lantai.
Semua budak-budak darjah 1 dalam kelas kuning tergamam.

Suasana menjadi sunyi sepi.

Cikgu yang ada dalam kelas ketika itu menjerit membelah kesunyian.

cikgu: "woi, apa kamu buat!"
aku: .......................... (senyap sahaja)
cikgu: "kenapa kamu sepak die?"
aku: cikgu, dia bernyahtinjaan didalam seluar.

Cikgu tu pun menjalankan penyiasatan. Budak gemuk tu ketika ini tengah mamai-mamai. Cikgu tu buka zip seluar budak gemuk. Dengan tarik seluar budak gemuk ke atas sikit, cikgu tu tengok bahagian belakang budak gemuk.

Cikgu: Clean n clear!

Aku menjadi tak puas hati dan tengok juga.

Aku: Ya, clean n clear!

Aku mengaku bersalah dan memohon maaf kat budak gemuk tu. Dengan muka takut-takut budak gemuk tu maafkan aku. Atleast sejak peristiwa tu, aku tahu yang sebenarnya aku lagi gengster dari budak gemuk sebelah aku.

Tapi aku tetap tak puas hati sampai la aku dah berumur 22 tahun.
Aku nak cari gak:

"Siapa budak darjah 1 kuning yang bernyahtinjaan didalam seluar masa pada hari pertama sekolah?"

17 x 5 = ??:

shakinah said...

kau 22 tahun ke?

shakinah said...

kau 22 tahun ke?

saypOOL rafhtello said...

pintu dah roboh lagi bagus.senang nak kejut..

imHepPie said...

eleh sendiri wt xmo ngaku..

klas kuning tu klas last ke huhu

PeQ GaRaGe said...

hahaha.. terbaik citer ko..

aku rase dak gemuk tu kentut ja.. hehehe

Cik Cookie said...

kompem kamu yg nyahtinjaan tuh.

misz benida said...

cop..bkn aku.

iyllienaz said...

gile jahat ko tendang org yg xbersalah..mesti dye innocent gila..haha

sharamli said...

sekarang die da kurus k0t...

weh..yuran budak dajah 1 bukan pasling mahal ke?

green said...

tak yah cover..ko kan yg menyahtija itu?
hehehe

BuLaN iTu aKu said...

bernyahtinjaan??? hehehhe...
walaumacam mana pun..
abah kamu sangat best...

eza roslan said...

masa aku dajah satu aku melalak taknak pegi sekolah. nak mintak bapak aku teman. bapak aku dengan selamba press minyak moto pegi keja. hahahhaa

i'msosupernotcool said...

kau.. gila jahat..
haha

NOOR FATIN said...

waahahha..
darjah 1 dah wat pintu roboh,
ganaz la kau faiq
cuba ko iklan kat paper
kot2 leh jejak ksih ke ngn bdk tu..=p

miSz_aCha said...

darjah satu je dah tendang org..
skang nie mesti die lagi ensem dr kau agak nye..
huhuhu...

kambeng said...

kah kah kah,
celaka pny bdk yg bernyahtinjaan tu

et said...

kau la tu. x nak mengaku plak.