Friday, January 25

Pembasmian Kutu



Khamis lepas budak-budak kat semenanjung sibuk berarak Maulidur Rasul. Dulu masa aku kecik-kecik, aku juga join berarak pakai baju Melayu dan bawa sepanduk buatan sendiri. Lepas habis berarak, ramai-ramai pekena nasi ayam free disediakan masjid.

Di sini, budak-budak tempat aku semua bukan beragama Islam. Jadi program sambutan Maulidur Rasul tiada dijalankan. Untuk mengisi masa cuti, aku buat program penghapusan kutu. Kutu-kutu ini telah lama bermain di kepala budak-budak. Jadi aku rasa perkara ini harus dihentikan segera.

Aku dengan beberapa staf lain, menggunakan syampu khas untuk membunuh kutu di kepala budak-budak. Sambil syampu aku tabur atas kepala budak-budak, aku ramas-ramas kepala mereka. Kutu-kutu mula terasa seksa hidup di dunia. Aku jalankan benda ini kepada semua budak-budak.

Sambil-sambil ramas kepala budak, aku bagi pesanan satu per satu kepada pelajar,

"cikgu dah tolong kamu syampu rambut, esok kamu gilir-gilir urut cikgu dalam kelas"

Budak-budak faham bahawa cikgunya seorang yang mengamalkan konsep keadilan. Hehe

21 x 5 = ??:

Shazwani Ramly said...

hahaha. boleh pulak ckgu mntk urut. cehhhh.

Mimi Dyana said...

bestnya...

Liyaa Mf said...

Bagus pulak skolah kau. Siap ada program camni. Untunglahhh mak ayah, cekgu dah tolong bunuh kutu2 tersebut. Cekgu, mohon ajar anak2 murid erti KEIKHLASAN pehlisss. Kahkahkah!

iima ❥ said...

bagusnye sekolah faiq. cikgu2 nye pun bagus. cuma tk bagus kat part keadilan tuh hehe

iAmCekbolat said...

ada kutu disebalik rambut . OH

fatin amalina husna said...

eh..org laki pon bleh ada kutu ka?? selalunya dgr kar budak pompuan ja..;)

cikgu x ikhlas langsung..=P

Lyaa Suriany said...

bagus n gigih gile cikgu buat program penghapusan kutu ni. silap hb cikgu pulak yg berjangkit ni
hahahha

electrony said...

cikgu mmg sweet :B

onie said...

8x5=40 hahaha..



pehhhhhhh,sekolah mana ni?nak daftar masukk sekolah tu boleh?tayah g salon nak cuci rambut :P

faiq said...

shazwani: hehe..bru adil

liyaa: hehe..terpakse la sbb jd warden

iima: hehehe...bdk2 mst kene bls kebaikan cikgu2nya

fatin: laki xda...tp aku letak je..hehe

lyaa: hehe..cikgu da ambik lngkh2 keselmtn sblm wat kerje :)

ony: keh2..

onie: mai dtg...search long tungan kt google..hehe

Kuazue Mohd said...

as salam... cik azue datang vertandang...hahaha..bes juger..program basmi kutu tuu...by the way..dtg ni nak menjemput tuan umah join my GA..meh la..semoga ukhwah berpanjangan..
http://kuazue.blogspot.com/2013/01/kome-nak-tak-my-2013-1-give-away.html?m=1

the malay male said...

boleh bukak salon no

mizahhazel said...

untung la kau faiq.. hahahaha

misz aisya said...

hahhahha semangat betul cikgu dedikasi ni! aku pon xpenah trfikir program2 cenggini.

weyh bku rph tu aku hias bkn nak bodek lecterur lah. suke hati kau je. aku bkn pemalas cam kau dlu2. hahahhahha :p

fifie said...

Aku rasa kau memang jenis ikhlas nak tolong budak budak yg kurang bernasib baik sebab tu kau dengan budak budak rapat je.

Miss Volvo said...

wahwah pale cikgu pun mesti ada kutu kannn kannnnnnnnnnnnnnnnnnn?? ;p

::BudakaCamaTa:: said...

wah hebat gak sekolah ade program mcm nie...bagus2....:)

Ri said...

korang ni betul2 dedikasi laa..
tabik faiq!

Ca Ezah said...

pestime la tgok cikgu2 tolong membasmi kutu kat anak2 muridnya.hehe..amalan yg bagus.bagus untuk kesihatan sendiri gak.tak pasal2 kang cikgunya pon berkutu..hehe

MizzTina said...

keadilan?? apakah??

Razfira said...

bestnye cikgu ni. hahaha