Tuesday, January 15

One night in the middle of the jungle

Hari cuti Sabtu dan Ahad lepas aku turun Miri. Aku dengan kawan serumah pergi Miri untuk update stok makanan kami yang hampir pupus. Jadi lepas beli barang dan lepak-lepak makan mee di Miri kitorang balik sekolah pada Ahad pagi. Kami gerak awal dalam pukul 10 pagi.

Dalam perjalanan, Apin drive kereta aku pula duduk sebelah layan tidur. Sepanjang perjalanan cuaca hujan renyai-renyai, maka aku tidur dengan lena. Perjalanan untuk ke Long Tungan dari Miri akan melalui jalan Balak. Oleh kerana hujan, jalan agak licin dan Apin terpaksa memandu perlahan.

Setelah 6 jam, kami sampai di simpang kampung Long Tungan. Aku tengok jam di tangan sudah pukul 7 malam. Keadaan semasa sudah gelap dibantu dengan bunyi-bunyi serangga.

Dari jalan balak untuk ke kampung Long Tungan akan melalui satu jalan angker. Jarak jalan hanya 8 KM tetapi banyak melalui jalan yang berbukit dan bergaung. Apin drive macam biasa. Dia cuba menaiki bukit yang pertama tapi tidak berjaya. Dia berusaha berkali-kali dan masih tidak berjaya. Oleh kerana cuaca sudah gelap dan jalan licin kami sepakat untuk tidak mencuba lagi.

Jadi malam itu, kami stay dalam kereta. Aku dan Apin setting kerusi kasi rendah. Sambil lepak dalam kereta kami berborak isi kebosanan malam. Dalam kegelapan malam sambil ditemani bunyi cengkerik kami berborak pasal awek.

Apin memulakan penceritaan. Dia bercerita pasal pengalaman dia bersama awek. Kisah-kisah manis dia bersama awek dia kongsi dengan aku. Lepas Apin aku kongsi pula cerita aku. Kami berborak panjang dalam gelap. Kami mengakhiri sesi borak dengan ucapan good night.

Sambil pejam mata untuk tidur, aku fikir semula cerita kami pasal awek tadi.

"gay juga kami ini, kongsi-kongsi perasaan".



Glosari:

Jalan Balak : Jalan offroad yang dibuat oleh syarikat balak untuk lori balak bawak balak.
Jalan Angker : Term aku guna untuk menunjukkan jalan yang bahaya.

22 x 5 = ??:

fifie said...

Gay apanya korang share feelings pasal perempuan bukan pasal lelaki. Hahaha

faiq said...

hehe...laki cam pelik je share2 feeling ni

Liyaa Mf said...

Bahaya! Korang dah la berdua je dalam kete gelap2 sunyi2 camtu. Kalau kena tangkap pegawai pencegah maksiat camne? Hahaha! :P

MizzTina said...

xpernah dgr lak laki share feeling gitu..

nuyui a.k.a miss YUI said...

ok gak ea kwn camtu nak plak dia shre psl aweknya..huhu

iima ❥ said...

huhu igt cite hantu..kot ada awek baju putih ketuk cermin keta ke hihi

laki jrgg nak cite hal2 awek ngn kwn ni kan huhu

the malay male said...

Jgn bukak cerita hantu sudah le

Alfi Kasran said...

macam kelakar pulak lelaki cerita pasal feeling ni.haha,tp cerita pasal perempuan kan,tak de la gay nya.serious,adventure betul perjalanan mu cikgu.kagum betul

misz aisya said...

erkk?

jrg laki nk buat sesi luahan perasaan and story kisah2 lampau. perempuan tu mmg normal lah.

tp aku ttp yakin ko bukan gay. :)

iAmCekbolat said...

hebat ! kalau perempuan mesti dh terkencing ni tak sampai rumah . perghhh .

J.Syazwana said...

6 jam semata-mata nak update bekalan makanan? pengsan.

Warna Warni Kehidupan said...

pergh.. ohsem.. adventure giler hidop korang..

faiq said...

Liyaa: hehe..org islam pun ssh jmpa apalagi jbtn agama islam.. :)

tina: hehee

nuyui: saja ja isi kebosanan mlm

iima: bhya2 cerita antu

malay male: hehe..bhya2

alfi: hehe..aku masih normal

aisya: hehe..aku mmg normal pun

cekbolat: hehe..terpksa

syazwana: hehe..trpksa...

warna: ok la..ambik penglmn lu

Indah Mulya said...

huhu..dasyat jugak kalo da smpai kna stay..weh ko salu g miri lepak mn? hahaha..ak br g skali je

zila manaf said...

wah rare jgk an tugas hang. tapelah demi anak bangsa. gudjob

Ain Norainsyah said...

kalau pompuan kongsi feelings, takde pulak kata lesbiankan.. hehe. :P

suspen je baca citer ni. he. :)

Macy Humaira said...

hiks. lakilaki kongsi cerita ni sweet jugak.

oh. jangan lupa tuang minyak dalam tong buat bekal masa nazak.

Lyaa Suriany said...

suweeeeet sangat lah kaurang
hahaha

Cikgu Ma said...

cikgu apa ni?

biar la lari dari topik entry...hehe

Jna marcello said...

hahahaha alehh mcm ade cover2 jee crita tu..
cepat bgi taw ape adegan seterus nye yg berlaku dlm keta cepat bgtw cepat bgtw!

fatin amalina husna said...

weh..gay ka kalau luah perasaan mcm tuh?? haha..

faiq said...

mulya: hehe...skrg xtaw da nk p mne kt miri tu..stay hotel je la:)

zila: hehe...sje isi mse lapang tidur dlm kete

ain: hehe..laki pun bole la..

Macy: naik kete slmt..xyh bwk mnyk lebh..sbb konfem ckup..

Jna: haha..gile...aku norml x gay

fatin: hehe..sje bg gempak cerite