Saturday, June 1

Aktiviti Remaja Pada Musim Cuti

Suam-suam terik petang, aku sedang duduk tepi kolam bertemankan dua orang rakan. Aku dongak ke langit pandang sipi-sipi arah matahari. Dari jauh matahari senyum balik kepada aku dan mula bergerak slow ke arah barat.  

"Memang time-time depa makan ini.. Konfem sangkut sat lagi", ujar aku penuh semangat.

Aku tengok jam dah tunjuk pukul 3.30 petang. "Ngam, memang inikalilah", ujar aku lagi. Sudah sejam aku, Macha dan Boboi duduk memancing dekat kolan Wak Leman ini. Masih satu kelibat ikan pun tidak mengena batang pancing kami.

Oleh kerana cuaca makin ngam, aku fokus pandang kearah tali pancing. Mana tahu ada gerak-gerak sikit, boleh aku terus sentap. Macha dan Boboi juga fokus kepada pancing. Tiada perbualan pasal bola sepak Pahang dan Johor keluar diantara mulut kami.

Suasana sunyi sepi.

Masa terus berlalu lama. Fokus aku mula goyah dan terumbang ambing dalam diri. Aku seluk poket seluar jean, keluarkan telefon pintar. Sekarang aku alihkan fokus tadi kepada game Candy Crush. Sedang-sedang aku layan game Candy Crush level 2, aku dengar suara Macha jerit dari jauh.

"woi-woi aku dapat. Aku dapat!...memang champs la aku"

Aku perhati dari jauh adengan Macha melayan perlawanan antara dia dan ikan. Aku perhati dengan jeles. "cilaka..asik-asik pergi kolam, budak tangan bangku ni gak yang dapat.. Memang luck je la", maki aku dalam hati.

* * *

Selang beberapa minit, adengan Boboi pula mengangkat ikan. Kemudian kembali kepada Macha lagi. Adengan berulang antara mereka berdua. Aku masih kemarau tanpa rezeki. Masa berlalu begitu sahaja.

* * *

Sedang kami fokus pada pancing, Pak Leman datang menghampiri kami. "Masa sudah time. Mau tambah ka?". Kami bertiga geleng kepala tanda tidak mahu. Macha dan Boboi pandang aku dengan muka bangga. Aku terus senyap sambil mengemas batang pancing. Sebelum pulang aku jumpa Macha sekejap.

"Cha, bak mai ikan ko jap. Aku nak pinjam"

Dengan bangga Macha menunjukkan ikan dia kepada aku. Sambil dia bagi ikan kepada aku, aku bagi dia telefon pintar. "Cha, bak mai satu gamba"

Aku posing depan ikan. "Klik,klik", bunyi kamera

Selesai itu, aku upload gamba masuk Instagram. Aku tulis caption,  

"hasil tangan gua hari ini".

Selang beberapa minit, orang mula like.


Hehe.

8 x 5 = ??:

Shazwani Ramly said...

padahal bukan ikan hasil tangan diaa. hahahaha. terbaik ckgu faiq.

iAmCekbolat said...

ni hasil trik kau . wakakakakaa

Nur Hidayah Isa said...

i love the way you write. sedap di baca. macam boleh tulis novel. hehe. sy nk try tulis macam ni tapi mesti akan rasa pelik di baca. hahahaha.

mizahhazel said...

Hahaha

Rapunzeel Cikilolo said...

hahahaha...

lucu habes

:)

husna zahidi said...

hoit..x malu!! =D
cane kalau tmbah skit dpt rezeki kau..

Ain Norainsyah said...

hahha... besarnya ikan. :)

SI MILLY'S said...

Palsu. Haha