Thursday, May 30

Perubahan Positif Waktu Pagi

Pagi tadi, aku bangun awal sikit dari pagi-pagi lain di hari cuti. Tanpa kemas tempat tidur, aku capai tuala di lantai terus jalan masuk tempat mandi. Aku melayani mandi dengan penuh perasaan di awal pagi hari ini. Perasaan aku sungguh cergas dan penuh motivasi. "Mungkin ini titik perubahan positif diri aku", ujar aku dalam hati sambil berdiri melayani air di shower jatuh kena muka.

Selesai mandi aku berdiri depan cermin setting rambut biar sama macam Fizo Omar. Sambil-sambil setting rambut Fizo Omar, aku bercakap seorang.

"Ni kalau pagi-pagi kena nasi lemak sotong memang ngam ni"

Jadi aku tanam tekad  dan start motor. Aku tuju kedai nasi lemak Kak Leha. Kak Leha merupakan anatara legend Nasi Lemak di Tanjong Karang. Jarak perjalanan kedai nasi lemak Kak Leha dari rumah aku tak jauh. Sambil naik motor aku menyanyi lagu Putih-putih melati. Ngam-ngam habis korus pertama, aku sampai kedai Kak Leha. Aku perhati  dari jauh, Kak Leha sedang duduk depan meja bekas-bekas lauk nasi lemak. Aku jalan jumpa Kak Leha.

"Kak..., nasi lemak sotong satu. Nasi lebih, sotong lebih", order aku penuh nafsu teringin nak makan nasi lemak sangat-sangat.

Kak Leha tengok perasaan keinginan aku kepada Nasi Lemak dia memuncak, membuat dia senyum lebar. Sambil terus senyum dia lihat muka aku. Kak Leha letak tangan kat pinggang, terus cakap kepada aku,

"Dik,... ini dah pukul 10.30, habis la dah nasi lemak oi....kuih-kuih ada la tinggal sikit-sikit"

Damn, ujar aku dalam hati.

7 x 5 = ??:

Shazwani Ramly said...

hahaha. cikgu faiq bgn lambat haaaaa. untung tgh cuti sekolah cikgu. -.- happy holiday.

Chipsmore said...

LAaa... org tnjung karang rupanyaaa... hohoh..

iAmCekbolat said...

lambat . kahkahkah

=3

dayah aziz said...

Dah lambat ar tu cikgu oiii

Cik Pensil said...

baguslah. lepas ni boleh bangun awal sikit lagi . hee

Rapunzeel Cikilolo said...

huhuhu...

melepas....

husna zahidi said...

ceit..mati2 igt bangun awal td..=P