Tuesday, March 23

Pengalaman pertama masuk kelas 6C



Aku tengok jam... Jarum panjang lagi 5 minit nak terpacak kat nombor 10, jarum pendek stay kat 11. Pasni 11.50 aku ada kelas ganti kat 6C. Aku telan kuih lopes laju-laju, sambil clearkan tekak dengan sekali nafas jirusan teh ais. Berebut-rebut ketulan-ketulan kuih lopes yang ditolak teh ais meluncur masuk dalam ruang perut. Aku capai beg Adidas siam ada kat sebelah kerusi Zharif yang kyusuk makan apam. Selepas tu, aku terus gerak keluar dari kantin. Zharif yang tengok tingkah laku drastik aku, gegas seperti mahu menanyakan sesuatu kepada aku, tapi yang hanya keluar dari mulutnya hanya serpihan-serpihan apam yang bergelumat dalam mulut tadi. Aku senyum pandang Zharif sambil naik tangga menuju ke kelas.

Dua aras tangga aku lalu, pastu belok kiri dan jalan lebih kurang 25meter. Aku dah berada kat depan kelas 6C. Aku tengok butang baju aku kat bahgian dada gerak sikit-sikit, tu menunjukkan jantung aku tengah mengepam darah 5632 kali lebih laju dari F1. Dengan langkah kanan, aku masuk menuju dalam kelas.

"Bangun!, Assalamulaikum cikgu " - Budak yang duduk kat bahagian kiri tepi tingkap tetibe jerit dengan nada sederhana.

"Assalamualaikum Cikgu" - Seluruh kelas menyahut.

" Waalaikumsalam...mmmm, duduk" - Aku reply dengan jantung masih mengepam laju.

"Terima kasih cikgu"- sambil semua budak duduk.

Aku ambek kapur sebiji terus patahkan kepada 3 bahagian. Ni ajaran tok guru aku yang bertapa dalam gua niah konon-konon bertujuan nak dapat feng shui dalam kelas.

Aku pun memulakan kelas dengan sesi pengenalan diri dan kemudian bercerita dengan murid-murid. Murid-murid layan jer, tapi kelas agak huru hara juga. Aku kadang-kadang terasa nak shoot jugak budak-budak ni.

Sejam masa berlalu, loceng berbunyi... Kringgggggggg.......

Budak-budak ni dengar bunyi loceng terus kelang kelibut pack buku-buku masuk dalam beg. Aku tengok ada budak sorang kat belakang yang pakai tie merah, hampir-hampir jugak nak masukkan meja dalam beg gara-gara banyak sangat buku atas meja.

12.50 sekarang merupakan waktu balik.

Budak yang duduk tepi tingkap tadi sekali lagi jerit ngan nada tergesa-gesa.
"Terima kasih cikgu!"

"Terima kasih cikgu", follower-follower budak tepi tingkap tadi jerit sama.

"Terima kasih semua", aku reply....

Aku sambung lagi:

"Ok semua, sebelum balik baca doa dulu!"

"Cikgu!, itu sekolah agama je la, pagi takde!", budak perempuan yang duduk depan sekali bersemangat menjerit. Budak-budak lain menyokong budak perempuan ni dengan buat nada sorakan.

"Takpe, baca jer, semoga ilmu belaja hari ni diberkati dan selamat pulang kerumah", aku reply dengan gaya-gaya macam Ustaz kat program Al- Hidayah.

Allahumma..........amin...

9 x 5 = ??:

sharamli said...

sayang ustaz faiq...
heee
6c tu nakal2 tak?

kambeng said...

fuhh,aku dpt hidu bau sekolah.bahgia kn.

shakinah said...

hahahaa.
gaji 1st belanja beger ramly naa

.::WaNiE::. said...

hahahaha pandai budak2 tu menjawab ekkk

Cik Akma said...

budak2 ni pandai gak menjawab eh. ahah. tnye diorg ade fesbuk ke x. hehh? :D

iezat n hobbes said...

i'll kick you to the moon..kalau lu ingat lagi la..

Farihah Ahmad said...

sal ko senyum kt zharif?? ko suka dia ea????

NOOR FATIN said...

ko ckgu ke faiq?
respek ah

iyllienaz said...

haha..bagus betul..ko jadi ustaz pon bagus wey..