Tuesday, March 16

Penampilan kembali




Masa-masa umur aku dalam sekitar-sekitar 8-12 tahun, rambut aku sentiasa ala-ala botak Ronaldo. Mak bapak aku pantang nampak panjang 1,2 cm sikit, memang terus dia anta aku pergi Kedai Gunting Ngandimun yang betul-betul bersebelahan kedai runcit Ali.

"Wak, biasa!"

"mm..bole.."

(dialong bapak aku dengan wak Ngandimun)

Guna mesin warna kuning dengan karat kat tempat pemegang wak sodok kepala aku. Dari tepi keatas, kemudian dari depan kebelakang. Aku tengok aksi-aksi wak menyahlupuskan rambut aku dari cermin besar kat depan aku. Rambut aku jatuh berguguran macam daun ketika musim luruh di Tanjong Karang.

Dalam 10 minit, proses mengunting pun tamat.

Berpeluh-peluh wak mengunting rambut aku. Dengan kain putih wak lap peluh. Kain yang sama wak libas-libas sekitar tengkuk aku buang rambut-rambut yang melekat. Time tu memang aku geli sikit dengan wak, peluh-peluh dia melekat kat aku. Kalau time tu umur aku 27 tahun, memang aku dah shoot wak tu.

Aktiviti petang budak-budak macam aku memang meriah. Macam biasa ia mengikut musim. Kalau musim bola, semua pakat main bola, kalau musim gasing semua pakat beli gasing, begitula jugak dengan musim rounders, guli, senapang kayu dan lain-lain lagi.

Time ni musim badminton, baru jer seminggu lepas musim tepuk batang ais krim. Budak-budak semua pakat bodek mak bapak masing-masing suruh beli raket sebiji.Port main badminton kat sebelah rumah Lotfi. Angin kat situ memang sepoi-sepoi peribahasa, sesuai nak main badminton jenis outdoor. Net guna basikal 2 biji. Shuttlecock sampai tercabut semua bulu baru tukar.

Petang-petang memang tinggi jugak permintaan permainan badminton ni. Setakat 10 basikal tersusun nak wat 5 court memang biasa. Kadang-kadang ada jugak sorang dua makcik pertengahan umur datang join sekali pertunjuk aksi smash.

Kalau badminton, aku boleh dikira top jugak berbanding dengan rakan-rakan sebaya yang lain. Umur-umur 9 tahun, aku dah boleh buat jumping smash padu dari hujung line out belakang. Kalau budak yang hebat sikit dia bole ambek jumping smash aku, tapi berterabur la sikit lepas berjaya ambek. Kalau yang tahap-tahap ayam, time-time kene jumping smash tu memang diorang berzikir panjang sebab terkejut dengan kelajuan angin shuttlecock penangan aku. Time-time ni skill ni kira antara paling top la selain smash backhand dengan sambut bola celah-celah kangkang.

Sejak-sejak berita Lee Chong Wei menang All England ni, aku ingat nak gantung kasut but pastu buat penampilan kembali ke arah sukan badminton. Kalau aku start hari ni, aku kira-kira chance nak jadi pemain Malaysia masih ada lagi.

5 x 5 = ??:

tkah. said...

wiwitt.
walking2.
(:

Wanie-san said...

kagum r dgn ko!
mmg kagum gile ko pandai nak kelntong org!
huhu

sharamli said...

ni mesti berangan nak jadik datuk jugak

enyheartsdiamond said...

i pon smash kencang! :p

enyheartsdiamond said...

eyh.pasal cerita gadis tu kan..episod2 dia ada dekat side bar sebelah kiri :))

btw,
PERJUANGAN TERAKHIR!
vote saya di sini http://meandmylife1376.blogspot.com/ no 25! :)