Tuesday, August 4

rakyat Malaysia

aku bukak mate je, tgk jam kt dinding dh pukul 8.15pagi... ah..aku dh lewat..waktu opis sepatutnya masuk kol 8pagi, ni aku 8.15 mandi pun tak lagi...aku terus lari masuk bilik mandi, pas 30 saat aku kuar balik...wangi sudah...mudah saja mandi..aku siap-siap terus start enjin moto bergegas ke tempat keje..

moto honda c70 tu aku rembat sampai 125km/j..bergegar body-body moto tu, tp ia tetap maintain kerana moto tu buatan jepun,yang berkualiti..sumer kete-kete mahal aku potong saja, cilok kanan cilok kiri dah mcm mike doohan..

sesampainya di satu simpang empat di Jalan Tunku Budin, aku tengok lampu isyarat dah nak merah..aku pun ambik keputusan untuk memberhentikan tahap kelajuan aku dari 125km/j menjadi 0 km/j.. aku pun nak tekan la break kaki..skali aku nak tekan, aku tgk2 break kaki aku dah takde..ni mst tercabut sebb aku bawak menggile tadi..biase la moto lame, sumer barang dh reput..nak tekan break tangan, mmg dh lamer takde..aku ni jenis kedekut sket nak repair fair lady capuk aku ni..

aku pun ape lagi..memilih lah kerete buatan malaysia untuk dicium..

pppaaaaaaaaannnnngggggg...bunyi ciuman antara tayar motor dan bumper kete..

aku masih berada di atas moto..kerana kaki aku sempat capai ke tanah dengan kadar segere untuk mengimbangi moto dari rebah ke bumi..aku dh tahap redha untuk kene maki hamun dengan tuan kete..

Tuan kete tu pun keluar dari keretenye..dari riak wajahnya,aku kenal beliau seperti seorang yang bengis...die pun menghampiri ku..lalu mengeluarkan kata-kata..

"adik, adik ok x?"
"adik sehat x?"
"kalo sakit saya anta ke ospital"

aku terpegun sebentar..
kini baru la aku taw yang rakyat Malaysia memang berbudi bahasa...

23 x 5 = ??:

Anonymous said...

haha..
selamat elaun baju raya ko..
ahahaha

sharamli said...

driver laki ke p0mpuan?

qishie said...

pergh..
ni mesti sbb nak cepat rupa ko dah kusut masai..
tu yg dia kesian kat ko

imHepPie said...

erkk..bgusnya itu driver..laki ke pmpuan..muda ke tua..proud 2 be malaysian...hik3

imHepPie said...

erkk..bgusnya itu driver..laki ke pmpuan..muda ke tua..proud 2 be malaysian...hik3

arfahadnan said...

pergh..
bagus pemandu tuh..
aku pun antara pemandu yg prihatin dan berhemah camtu gak..
rakyat malaysia mmg camtu..

riBEna said...

wahhh
bek ati nye die 2
huhuhu~

budi bhs budaya kte
yeah!

shakinah said...

ouh.
ayah aku laa tu.
ayah aku kan baik.
*ni cerita betul ke ape ni?

die-art said...

tp ko bukan org malaysia..
ko tu bangla

Siti Fatimah Nabihah said...

hoho.. budi bahasa budaya kita! hahaha
best citer ni!
beli je la moto baru haish.. haha

PeQ GaRaGe said...

aku sokom stekmen Die-Art...
muahahahaha...

Lionel Azry said...

lu sembang kencang ja!

et said...

ahahaa..sian org tuh..huhuu~ die mntk pampasan x?

nape la x pernah jumpe yg baek mcm tuh..dusyum!!

°šYąňáĐyą° said...

mantap kot ? :P

Munira Kirana said...

selamat malam cekgu.. =)

En. Bilik Sebelah said...

Ya.. memang rakyat malaysia berbudi bahasa (merujuk kepada tuan punya kereta), tapi rakyat malaysia juga kurang berhati2 dijalan raya.. (merujuk kepada tuan punya motor).. hahahaha..

arif said...

nasib la pilih kete malaysia..senag owner nak repair..aku rasa pun kete 2 dah jenis yang lama2 pne..bukan yang baru2 mcm persona atau exora..sebabnye tayar moto langgar bamper boleh bunyi "pang"..pastinye komposisi bodi yang banyak gne besi ukan keta baru yang banyak gne plastik komposit..

meo188 said...

gile ah ding dong... ade insurans ke bro?

paling penting, hidup hnya sementara

renung2kan dan selamat beramal

faiq said...

anonymous: aku gune baju raye taun lps je..baju raye tahun lepas aku masih kukuh..

sharamli: separuh laki, separuh pmpuan..

qieshi: walau aku mandi 30saat je..rambut aku maintain kemas, sbb tencho smlm ade lg.

imhepie: die half laki, half pmpuan..masih mude dan ....

arfahadnan: hahaa..kau promote diri ape..

ribena: lg baik atie die, kalo dier kasi aku not 50 empat keping ke.hehe

ikin: kau dan2 je ayah ko...ayh kau kan garang..kau gak yg citer..

dayat: babi la..aku ade ic,,,aku org malaysia

fatimah: ko kasi duit..esk aku beli..hehe

peq: kau dgn dayat yg bkn org mlysia...korg bangla..hehe

azry: bese..kate wartawan.

et: sbb kau x baik..kalo ko baik mst ko jmpe org baik2 je...haha

syanadya: mantap kot gak..

munira: slmt mlm..

en BS: tah org tu,bwk moto pun x reti..contohi la aku yg sopan santun ni..

arif: a'ah, kete mlysia x gagah..

meo: sjk bile ko jd ahli motivasi ni? haha

shakinah said...

aku report bapak akuuuu! haa

piqah SHJ. said...

uihh. sakit ke? cedera ke?
rkyat mesia mmg baikhati

ainey maryshal said...

hahahaha bagus la ko pilih keta buatan malaysia....
tpi lagi bagus kalau ko wat2 pengsan je biar orang tu cuak sket hahahahhaha

Nadhirah Zamrose said...

rakyat Malaysia mmg baik,klu x, xde la peragut yg kene kejar ramai2 tu kne belasah ramai2...jom jd slh seorng Malaysians yg baik hati ni :)