Saturday, August 29

belang merah putih

aku tengok orang-orang kampung aku tahun ni lain macam jer.. diorang tahun ni cam semangat lebih jer nak raye.. puasa baru seminggu tapi diorang dh wat preparation untuk raya sejak 3hari lepas.. tak yah cerite pasal gule pasir yang tiap-tiap hari sold out kat sumer minimarket milik acong ngan ah guan..tapi preparation kali ni lebih havoc..

yang paling semangat la, aku tengok.. jiran depan rumah aku, rumah ketua kampung,Wak Kutimin.. mentang-mentang dia ketua kampung konon-konon dia nak kasi batu locatan la kat semua orang kampung supaya sambut raya tahun ni dengan semangat..role model la kononnya wak kutimin tu..raya lama lagi la wak..rumah dia dah siap cat dah.. 3hari 3malam aku tengok kutimin ngan anak-anak die cat rumah..peh, kaler menusuk mata gua cakap lu.. dinding die buat kaler belang merah ngan putih.. kat bahagian bumbung die pulak, kaler biru, siap ader corak bulan sabit ngan bintang lagi..

lagi satu pasal semangatnya wak kutimin ni.. macam biase la orang kampung, memang sembahyang terakwih kat surau.. malam tadi, wak kutimin ngan anak-anak die gi mengetest baju raye baru diorang.. xkhusyuk jemaah-jemaah surau kene silauan baju melayu diorang..diorang punye baju raye kaler belang merah putih mcm warne cat rumah diorang gak.. aku agak, wak kutimin punye tema raye tahun ni belang merah putih kot, tahun lepas die dah pink..

lg satu.. aku pelik la.. pasal bazaar ramadhan kt pekan tanjong karang ni x jual kuih-kuih cam popiah ke, karipap ke.. dh pupus ke kuih-kuih ni..yang diorang jual cumer kuih lapis je, yg warne belang merah putih tu.. 38gerai, sumer jual kuih lapis jer..diorang xde otak bisnes langsung, tak paham langsung erti persaingan dalam perniagaan..

26 x 5 = ??:

sharamli said...

semngat kemerdekaan la tu...
takut sampai ari raya nnt..wak kutimin seb0k pasang lagu negaraku jae...

kal0 38 gerai jual 38 jenis kuih berbeza mcm xde persaingan plk nnt..kan2..tu yg pakat jual kuih sama tu...

meo188 said...

semakin bersemngt nk raye ke? mungkin diorng sibuk2 beli gula byk2... takut kekurangan gula di hari raya. huhuhu

shakinah said...

aku nak raye rumah wak kutimin!
nanti mesti dapat duit raya lebih kan kann?

tahun ni bazar tanjong takde dah gerai group pondan tu.
tak boleh nak cuci mate.

isk~

yoro okino said...

xcukup gula kot skunk
huhuhuhu

Lionel Azry said...

macam setan la wak ketumin tu!

balqissy said...

itulah namanya semangat persaingan. sume wat kuih same. tengok sape plg laku. heh ^.~

Anis Mohd said...

ceh,
boleh plak die wat2 x tau nk 31 ogos da

Myra Sham! said...

hahaha anis pon ade ke :D

oranglidi said...

tu semangat umno kan?

oranglidi said...

best o blog ni.. wa nak polow n link.

Munira Kirana said...

kem salam kat wak kutimin =D

green said...

hik3...

ni cter betul ke tipu???

ak pun nak kem salam kat wak ketumin :p

meself,Ms Fint said...

selamat meyambut hari medeka!! HAHA sengal laa ko. wak kutimin tu kan men lagi bg hint kat ko, aleh2 ko ckp die nk smbut raye?? =P

SELAMAT BERPUASA && SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN. wuhuuu.

faiq said...

sharamli: kalo die asik sibuk psg lagu negaraku..letih la lutut die..dier dh la tua..yela, kalo negarakukan kene berdiri,,

meo: kt sini diorg proses sndiri gule dri tebu..

ikin: tgk kau dh la..ko pun dh mcm pondan..haha

yoro: biase.

azry:kutimin la ngok..

balqis: sah2, kedai yg pling dpn plg laku..

anis: mmg la nk 31ogos..tp knp?

myra:a'ah die ade

org lidi: followla...kalo rajin tlg la sbarkan kt dato2 yg ternama..hehe

munira: dh.

green: citer betul la..

ms fint: hint pe yer..aku taw la rayer bile..penympan mohor besar raje2 x kasitaw ag esk raye..relak la

ainey maryshal said...

nak tengok pic umah die....
sangat kreatif la ini orang

shakinah said...

siot lu!

haha

green said...

jawab tag di blog sy
p/s:kalau rajin laa..

°šYąňáĐyą° said...

tudia header,
semangat weh
kalah cheq grr tk leh jadik

eza roslan said...

slamat medeka ngok
hahaha

piqah SHJ. said...

hahahahahahaa
emosi gila ekh kuih karipap xde jual.
haha
agaknyela wak kutimin tu umur dy 52taun kot, tu yg semangat sikit nak raya ikut tema bendera lak ekk.

yaziith su anaz said...

maknenye ko la kene jual popiah lak.

patungcendana said...

berunsur juxtoposition entry ni...hehehe...salam kemerdekaan faiq...

re:...oh...trooper kau ke tu...jom kita challenge...jom kita buat finger painting sama2...hehe

riBEna said...

medeka
medeka
medeka!!!
hehe~

PeQ GaRaGe said...

cerite ape yg ko karang..

adeyh...














hahaha... merdeka!!!!

api said...

happY merdeka day....!

mochitsuki said...

ades.. ayat ko.
xbleh blahh...
banyak aa ko.. tade jual..
ade jek aa..