Monday, August 31

Diari Solat Terakwih ke 11

malam ni merupakan solat terakwih yang ke 12.. seperti biasa, aku ngan ayah aku memang pergi ke masjid dengan kenderaan masing-masing.. ayah aku dengan kereta sport 60'an dia dan aku dengan motor honda c70.. yela, ayah aku slalu pergi masjid awal, berwirid dulu 2-3round pastu semayang dulu solat sunat.. aku, yang golongan mude-mude ni biase la,buat semua tu kat rumah jer.. pas bilal abes azan isyak baru start nak gerak ke masjid

malam ke 11 ni.. ayah aku pas je berbuke terus die cakap kt aku.. yang malam ni aku kene transit die ke masjid..kete sport ayah aku tersadai kat workshop si deris,sebab enjin blow time gi beli ikan petang tadi..

pukul 8 tepat aku dah siap-siap nak gi masjid.. aku pun start moto warisan dari atok aku dulu ni.. ceper,ceper,bunyinye..aku rider, ayah aku bonceng kat belakang...bawak orang tua, tak bole laju-laju..aku mantain pulas throtle moto pada kadar kelajuan 40 km/h..

lebih kurang 50meter lagi nak sampai masjid..tibe-tibe mata aku terasa silau yang amat..aku nampak satu bende terang benderang kat atas masjid tu..

"peh, itu bintang..itu bintang Sirius".

aku lekas-lekas bagitau kat ayah aku..
"abah tengok tu, bulan puase ni memang mulia, bintang pun pergi semayang kat masjid, abah nak taw, itu bintang sirius, aiq belaja gak nama-nama bintang"

ayah aku reply..
"kepala hotak ko itu bintang, itu kubah masjid baru la,bentuk je bintang.. dah 2minggu dah masjid ni pakai kubah tu"

"ko ni dah bape lamer tak pergi masjid ni?..
"abes tu sebelum ni ko semayang terakwih ngan jumaat kat mana", ayah aku menyambung dengan sedas pukulan tepat kat kepala aku..

21 x 5 = ??:

sharamli said...

ay0k..kant0i...
ni msti p maen ngn kawan2 ni..

meo188 said...

anggaplah itu sbg cabaran hidup... huhuhu

Boneka tak sakit said...

hahaha. lawak laa! ko masjid mana pergi sampai xtau lak kubah baru! entah2 gi kelas malam aka night club kut!

Iqakiko said...

masjid tg krg tu ke?haha..

balqissy said...

mungkin kau tawaddhu' dalam perjalan. menunduk sentiasa.
mungkin.... heh~

p/s: erm, aku macam pernah nampak ko. mana, eh? ko kenal aku tak? sory tau kalau aku terlupa. (tanda2 peningkatan umur semakin ketara) -__-!

eza roslan said...

alamak pandir nye
gahaha

AdjLa said...

hahahahahaha..lwk r ko ni.
mmg patut ayah ko pkol kpale ko..
sengal.

erm,mgkin sblum ni ko tdo smbil bwk moto kot.sbb tu r xpasan..haha.

oranglidi said...

menatang sungguh! hahaa..

nasib baek bapak lu x halau dari masjid.

shakinah said...
This comment has been removed by the author.
shakinah said...

baik tul pakcik aladin.
bagi sedas pukulan je.
kalau aku ber das-das aku bagi

PeQ GaRaGe said...

hahaha...

bile ko nk bertaubat ni?

et said...

hoho..kantoi yg terkantoi..aiyoo..sadis btol!

faiq said...

sharamli: aku jd imam kt masjid kmpg sblh la..

meo: masih kurang mencabar

boneka: kelab malam..ader yang dangdut x? inform la aku kt mane..haha

iqakiko: yela..sah2 ko xpnh g masjidkan..ish2.

balqis: yeah, aku mmg seorg yg khusyuk dlm memandu..
--upss, yeke mcm penah kenal..ko tadika kt tadika same ngan aku kot..tadika kemas kan..hehee..mcm mane aku nk cam ko weyh..aku nmpk bhgian blkg ko jer..aku bkn dvid blaine bole men teke2..papehal add la FB aku tu..

eza: aku faiq, bkn pak pandir k

adjla: selumberla tido smbl bwk moto..ko xley wat kan..haha

orglidi: xkn ayh aku nk halu dri msjid..dier lg suruh pergi ade la.

ikin: pakcik aladin mmg baik..sblm ko kasi aku, aku dh buang ko dlm lombong la..

peq: Syukur..aku dh bertahu buat

et: besela..tupai pun lompat jatuh ke tanah

Deqrum Laiel said...

bintang sirius tu mende weyh?
yg aku tau sirius black cite harry potter je

Nadhirah Zamrose said...

aiyak!
igt nk tunjuk pandai kt abah sekali salah daa (-_-!!)

Siti Fatimah Nabihah said...

hahaha. kan dah kantoi! apa da~ haiya pak cik faiq oit...

SasHa Lee said...

haha kantoiii...;))

Lionel Azry said...

pemalas punya budak!

mochitsuki said...

hahaha...
ko tg karang mana ek?
tg karang belah sawah sempadan ke?
tiram burok ke??

Faten said...

hacan,norma terpanggil untuk meninggalkan pesanan ringkas disini.
hahahahha lawak!!
nasib baik kubah,bukan kepala tok imam.
:P

Diyana said...

ape ar ko ni

nmpk sgt..masok masjid pndg bawah jer
x pandang atas langsong