Sunday, June 7

the history of mee goreng alleycat

sesudh abes 2 movie..perut berkeroncong..

aku bergegas trun dapur bukak refrigerator tgk2 mane taw ade nugget ke hotdog ke,bole d goreng utk memuaskan nafsu ini..ah, yg ader cumer smbal kicap tengah hari tadi,rempah ratus koleksi mak aku, n sayur-sayuran yg kian layu.. aku meneruskan usaha dgn mengecheck lg kt kabinet-kabinet dapur umah..

chink.........

aku jumpe bende ajaib yg bole menyelamatkan nyawa aku,sebungkus pek mee maggi berperisa kari..ahah..ini sudh baik,ujar dlm hati kecil aku..aku cuber memikirkan idea-idea baru untk memperbaharui resepi mee maggi aku..sblm ini, resepi mee maggi rebus 2minit aku sudh 1 mlysia tahu..siap syrikt maggi promote kt belakang pek lg....teringat kt zaman skola, mee maggi tu bole buat dalam baldi..dh mcm kenduri,makan ramai2..semua wajah kepuasan..

aku akan mmbuat satu pembaharuan malm ini..aku memikirkan resepi chef-chef ternama di malaysia, antaranya chef wan, chef two dan chef three..siapa x kenal mereka..mereka mmg sumber insprirasi aku ketika keadaan darurat sebegini..

aku tekad utk mmbuat mee goreng versi aku..

sperti ibu-ibu didapur, keje memasak dimulakan dgn memotong bwg dan sedare mare nye..minyak dipanasakn..tidk dilupakan rebus dulu mee itu,agar kasi ia lembut dan bole bergerak bebas di kerongkong kita nanti...setelah minyk panas ku campak sumer bende-bende yg dipotong td ke dlm kuali..gode2 kejap, aku campak pula mee yg dh dilembutkan..

part terpaling penting dan gentar adalah selepas ini..

part memasukkan perencah-perencah rahsia utk menyiapkan mee goreng aku..aku memulakan dengan menuang semua perencah kari yg disediakan di dalam pek itu..(amaran:orang selalu ckp, jgn tuang semua,nnt rambut cept gugur)..kemudian aku capai sos cili dgn jenama di rahsiakan, ku tuang sesedap rasa ke dalam kuali..ku gode2 mee tadi..raser mcm x puas hati..ku ambek lak sos tiram, jenama tetp di rahsiakan, ku tuang smpai puas dan kemudian adunan-adunan tadi di kacau..selang beberapa saat harumannya harum semerbak bunge ros di rumah makcik latifah.

tp hati kecil ini tetap degil....

kepuasan hati ttp tidak dpt dicapai..ku ambil pula kicap,jenama dirahsiakan yg pastinya ia bukan kicap jalen yg heboh diperkatakan di kaca television dan corong2 radio..kicap itu ku tuang sesedap hati ke dalam kuali tadi..dengan sekelip mata, mee goreng aku tadi yg bewarna brownie kini berubah menjadi hitam..wah ini magis..rupa-rupanya aku mempunyai bakat juga seperti david copperfield..

agak-agak 5 minit mee goreng aku siap..

..........diberi nama sebagai "mee goreng alleycat".. namanya sesuai dengan ciri-ciri luarannya...luarannya mudah, hitam saja dan meenya berbentuk kerinting...

aku sudah bersedia untk menjamah mee goreng itu..

fuhh..rasernye tip top..kalah chef one,two and three yg menjadi idola aku selama ini..sambil mkn ku mengkaji kekurangan mee goreng aku tadi..

antara kekurangan yg dikenalpasti adalah:

1-terlebih letak kicap, sos cili, dan sos tiram
2- masin sedikit, walau lupa letak garam.
3-mee itu kering, mungkin sebab api besar sgt, ala2 msak kt restoran kot.
4 - 50% mee itu hancur, mungkin kurang kelembutan dalam mengacau kuali..

aha..hanya terdapat 4 kekurangan saja untuk percubaan pertama saya...resepi ini akan di baiki soon..

15 x 5 = ??:

PeQ GaRaGe said...

hahaha..
ade bakat rupenye dalam bidang masakan,

kalau ko masuk RBT.. dah lame jdik hebat..

ekekekeke...

Tijah said...

ohyer...

kalu guna 2 peket megi, pakai sepeket jer perencah dia tu. kalu tak masin na nanti. tu sajer sajesyen dr chef four...sekian.

hehe!

faiq said...

peq - stakt masak memasak ni mmg dh ader dlm jiwa aku sejak lahir ag..hehehe (poyo)

oit..masuk math la pntg dlm memasak..semuga pasni aku dpt buat kiraan math yg betul utk sukatan perencah2 yg aku akan letak dlm masakan aku..

to tijah@chef four - terima kasih ngan tunjuk aja tu...tp aku x bole la,nk letak satu jer..raser cam kesian kt perencah satu lg..raser cm bazir jer..hehe..sbb tu ku bubuh je sumer..

electrony said...

buang je la hajat lu ...

AKMA said...

haha, faiq memasak??

shakinah said...

wohaaaaaaaaaa~
ape lagi faiq!
bak bagi aku rase sikit.
agak aku tak pengsan keracunan tu kire pass aa masakan kau tu.
:D

faiq said...

ony - lu jgn bising..lu goreng telur pun hangus..:)

lulu - ofkos..aku mmg hebat memasak..ko mst sbgai pmpuan terase tercabr ngan khbtan aku kan..dh2 jgn mls..g belaja memasak..belaja goreng telur dulu sbgai 1st lesson..

ikin - hotak ko keracunan..konfem2 sdp..aku mls nk kecoh..kalo ko nk raser..kene beli la..satu pggan rm 23.50 jer..

AKMA said...

haha, dahla ko ni..asek belagak je..sekeh br tao..

frhh said...

ahhaa lawak seh.
Tak bagus untuk ku cuba dirumah.
unless terengan nk mencube.
hehe!

feveret tuhh magi kari tuhh
marvellouss :)

faiq said...

lulu- yela2..aku dh insaf.jd baik lak...ko dh mkn blom? kalo belum..belanja aku..

frh - hye...cube je resepi aku ni..konfem2 sedap silap2 pinggan n sudu yg ko pakai pun ko telan skali..hehe

AKMA said...

hah pesal aku lak lanje ko..

arfahadnan said...

mak aih...
masak megi sedemikian punyer susah..
ko satu species ngan adik aku..
tak faham aku.. abes segala ramuan mak aku dier gode.. tapi sedap.. siyes aku suka dier masak..^_^..

Anonymous said...

makan megi dalam baldi?
ayam ke orang yang makan inah?
hahaha.

kelas uol punya resep.
kalah chef zam.
pasni masak la kat nor ya.


adios amigos,
nor (normasidek) bukan kiub ayam nor.

faiq said...

arfahadnan - hahaha..tu la namenyer eksperimen..bubuh je pe yg patut..kite akan dpt 2 kemungkinan..satu sdp sgt, satu lg, xsdp lgsg..hehee..tp stkt ni men reke2 resepi pun, makann yer malu lalu lagi ku masukkan kt kerongkong ku..hehe

nor- tu la ang...time skola dulu2 sape suh jd bdk skema..jd la pljr yg ordinary jer..leh raser mkn maggi dlm baldi..hehe

nor..lu balek lu malysia..ang bwk balek koala..nnt kite goreng same2..haha

Anonymous said...

ak dpt bayangkan mee greng ala2 rmbut ko..
org swak ckap--nyaman..
huahahaha




-restion