Friday, May 10

Pengalaman aku mengundi buat kali pertama.

Sambungan dari kisah suatu pagi pada hari mengundi 2013

* * *

5 jam lepas Abu Dragon kejut pagi tadi, aku pun bangun dari tidur. Aku terus cari jam loceng. Aku jumpa jam loceng jatuh bawah katil. Ak dia malam tadi.

Jam loceng menunjukkan tepat pukul 4.15 petang.

"Cilaka, aku belum mengundi lagi ni"

Dengan mandi yang harus saja, aku terus sarung t-shirt yang tiada logo mana-mana parti. Aku start motor, terus tunggang tuju sekolah tempat aku mengundi. Aku parking motor depan-depan pegawai polis yang sedang berborak pasal parti politik. Sambil parking motor, aku senyum sikit kat diorang.

Aku terus jalan menuju Pegawai SPR yang tukang cek saliran mengundi. Aku berdiri depan Pegawai SPR tersebut sambil hulur IC.

Sambil check nama, Pegawai SPR tadi memulakan bicara.

"Awat hang lambat ni, nasib ada lagi 10 minit lagi sebelum nak close undi"

Dari pertanyaan Pegawai SPR tadi, aku syak dia orang Johor pura-pura cakap utara. Tapi aku tenang. Selepas selesai check nama, aku jawab persoalan Pegawai SPR tadi.

"Mengundi adalah tanggungjawab. Walaupun lewat, yang penting saya menunaikan tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia"

Pegawai SPR tadi pandang aku dengan muka kagum.

Selesai jawab. Aku simpan IC dalam dompet terus jalan pergi saliran mengundi. Sambil jalan aku cakap sorang-sorang.

"Poyo jugak aku tadi"

hehe.



6 x 5 = ??:

Chipsmore said...

walaupun poyo, tahniahlah eh sbb dh jalankan tggjwp! hahaha

Shazwani Ramly said...

poyo gila cikgu faiq. hahha

Razfira said...

wahhh kagum tahniah!

husna zahidi said...

hebatlahh..mmpu lg nk jlnkan tnggungjawab tuh..syabas..hehe..

selamat hari cikgu!! =D

SI MILLY'S said...

Mujur sempat.

Btw, SELAMAT HARI GURU CEKGU FAIQ! ^^
(xpasal an)

LaLa mhdnor said...

dah boleh ngundi, tp lupa nak daftar :P