Sunday, November 22

The Kawen



Institut telah mengisytiharkan cuti secara rasmi kepada pelajar-pelajar. Apalagi aku,dapat cuti aku terus balik rumahla, nak kejar makan malam kat umah. Mamaku call cakap malam ni ada makan besar 12 jenis lauk.

Dengan kereta buatan Malaysia dicampur dengan teknologi Jepun, aku setting nak balik rumah. Pack barang agak-agak macam lelaki pastu terus ke Petronas. Orang cakap minyak kat petronas bagus,dulu Alex Yoong pakai minyak tu time dia kat F1, no wonderla asik menang jer. Yang penting minyak tu buatan Malaysia, aku jenis patriotik punya manusia.

Sampai rumah pukul 8 malam. Mamaku wat muka-muka agak cute terus bagi aku arahan pergi rumah Ustaz Murjan. Dengan tanpa tahu objektif sebenar aku pergi tanpa tujuan. Mungkin aku disantau oleh mamaku. Segala pergerakkanku bergerak dengan sendiri. Aku cuba menahan pergerakkan kakiku, tetapi gagal.

Sampai rumah Ustaz Murjan, dah ramai OL-OL (orang lama) kampung tunggu. Wak Jono dah sentengah abis curut dia. Aku pun tanpa sedar dah duduk dalam lengkungan separa bulat itu. Ustaz Murjan memulakan bicara dengan kata-kata Islamic mengucapkan selamat datang ke mesyuarat tergempar kampung buat kali pertama sejak 20tahun lalu. Tujuan mesyuarat tergempar ini adalah untuk membincangkan isu-isu berbangkit mengenai kenduri-kenduri kawen yang akan berlangsung dikampungku. Lebih kurang 20gak la sempena cuti sekolah ni, menurut kata Ustaz Murjan.

OL-OL ni bahagi-bahagi kerja. Aku diberi tugas sebagai pencuci pinggan.
Huh, asal mencuci je kasi aku. Kasi la aku part jage makanan, atleast membantu dalam tumbesaran badanku. Inilah namanya politik tidak seimbang.

Agak pukul 2.30 pagi, majlis mesyuarat tamat. Ada jamuan sikit untuk jemaah mesyuarat. Aku try kira-kira lauknya memang ada 12 jenis.

Pas melantak aku balik rumah. Aku pun check la henponku, manala taw Veronica Dominic anta msg. Kat skrin henpon ku, ada tertera "3 Messages Received". 2 dari Celcom,pemberitahuan kredit dah nak expired dan lagi 1 dari no yang tidak dikenali. Aku pun membaca message tu.

"Hye, awk jom kita kawen. Saya Debra Duncan berumur 11 tahun"..

Apa kes! budak darjah 5 pun dah gatal,ish..."kata aku penuh marah dalam hati,sambil simpan message tadi dalam ruangan saved message"..

16 x 5 = ??:

hani ali said...

kg kau sgt best!suke2
berkerjasame sgt.:)

faizrazali said...

peranggan seken last plg best..hoho

PeQ GaRaGe said...

hahaha..
ceriter ko kali ni mmg besh..

p/s: ble ko nk kawen?

Sharinginfoz said...

just to say hi.. jom le datang sini

°šYąňáĐyą° said...

mantap uh

sharamli said...

kawen ngn bdk dajah 5 b0leh dpt anak x?

die-art said...

ko boleh kawin ke..bukan ko ada masalah sket ke..

Shahrul Azry said...

macam syaitan!

faiq said...

hani: jomla dtg kmpg aku..mmg besh pun

faizrazali:hehee..tq

peq: bnyk la ko..xpnh ag pikir nk kawen..ko kawen la dulu

sharinginfoz: oh,hai

syanadya: mantap erk

sharamli: aku xnk kawen pun ag..mne la aku taw

dayat: aku sehat...ag pun aku xnk kawen ag r

azry: ko mmg setan pun.. :)

kimisai said...

terpengaruh la tuh kan..hehehe

Siti Fatimah Nabihah said...

kalu bab mkn laju jer dier tuh!
erm.. kawen jer la.. dah org ajak.rugi tuh.. haha

et said...

haha..yg simpan msj tu watpe? bukti utk hape?

green said...

mahu tp malu..
elehhh

eza roslan said...

"Hye, awk jom kita kawen. Saya Eza Roslan berumur 22 tahun"
miahahahhaha!!

faiq said...

kimisai: masih x trpgruh ag

fatimah: mkn mst la laju..aku mude ag mne bole kawen.. :)

et: hahaha..sukeatila akula nk smpn

green: nak tp xnk la

eza roslan: hahaha..jom2..tp aku mude ag, bru 15thn.. :)

Appleartwork said...

hahahha..sengal la kau