Wednesday, February 20

Buat-buat pandai

Minggu ini oleh kerana kekurangan minyak, elektrik di sekolah beroperasi secara amalan berjimat-cermat. Masa elektrik di sekolah sekarang hanya 8 jam sehari.

Jadi petang semalam, oleh kerana tiada elektrik, ia memotong nafsu aku  main game bola Fifa13. Aku mula bosan lalu pergi dapur niat buat teh. Sampai dapur aku tengok paip di sinki aku bocor sejak tahun lepas. Kadang-kadang bawah sinki rumah tumbuh cendawan.

"lame gile bende ni bocor. Bosan-bosan ni baik aku repair", ujar aku dalam hati.

Aku masuk bilik lalu bersiap untuk repair paip. Dalam pukul 4 petang aku memulakan kerja. Aku mengenakan kaedah buat-buat pandai. Sebelum aku memulakan kerja-kerja, aku mematikan dahulu punca paip air utama yang mengalirkan dari rumah ke rumah. Kebiasaan dalam pukul 4 jarang orang guna air, jadi aku matikan paip tanpa bagitahu jiran-jiran.

Proses permulaan kerja adalah dengan mengergaji batang paip lama. Selepas itu aku tukar batang digergaji tadi dengan batang paip baru. Aku setting ketinggian batang paip baru tadi biar ngam-ngam dengan keselesaan kegunaan aku nantu. Di hujung batang paip baru, aku akan pasang kepala paip plastik yang baru. Jadi sebelum pasang, aku belek-belek dahulu kepala paip plastik yang baru itu. Tujuan aku belek-belek adalah mengkaji kaedah pemasangan kepala paip.

Sedang-sedang aku belek kepala paip plastik, aku terdengar bunyi jiran sebelah cakap sorang-sorang.

" Aduh, air takda... Sakit perut sangat ni. Potong stim btol la".

Hehe..aku senyum sorang-sorang terus sambung kerja laju-laju.


16 x 5 = ??:

Shazwani Ramly said...

pehhh hebat lah boleh betulkan sendiri. buat buat pandai gituu

Chipsmore said...

simpati kat jiran sblh.. sadis tul tpksa tahan.. sdgkan ad air.. hahahaa..

iAmCekbolat said...

last last jadi tak oih ? haha kesian jiran .

::BudakaCamaTa:: said...

sampaikan salam aku kat jiran kau yg bernasib malang tue...haha...:P

Ain Riz said...

hahaha , ade taa p jmpe dea tanyee sempaat tahan dak ? haha

xila dot said...

abih laaa xcuci...haaa!!

Ca Ezah said...

snyum je eh... hehe

bukankosong said...

ko la punca xde air tu yer

haha

the malay male said...

dahsyat gak bila memikirkan betapa seksanya jiran sebelah tu menahan berak..huhu

MizzTina said...

kesian jiran tu..

Ain Norainsyah said...

haha... lain kali repair la time orang tak guna air. seksa woo tahan. :P

Cikgu Ma said...

uit...buat2 pandai...naya jiran yg nak uh..uh tu...hihihihi

Razfira said...

kasihan jiran anda

✿ Milly Molly ✿ said...

Hoi padah la kawan tu terkucil kang! Lenkali buat announcement dulu :D

NIA SI DRUMSTICK said...

hahaha..kesian jiran sebelah nk membuang..hahaha

misz aisya said...

sampai hati kau weyh! kejam kejam kejammmmm