Wednesday, September 9

Talib itu Taliban

budak-budak sekarang main mercun dah tak sehardcore dulu la,time zaman-zaman Alleycat masih top.. aku pas semayang terakwih try jap pusing-pusing sekitar kampung..aku tengok budak-budak sekarang main mercun pun dengan guidance dari parents.. peh! tak menjana kreativiti budak-budak betul kalo main mercun pun di bawah pengawasan ibu-bapa..itu pun setakat main bunge api yang depan merah pastu belakangnya belang baju tadika kemas..

kalau dulu,zaman-zaman 90-an budak-budak ni memang kreatip.. budak-budak ni akal semua tahap high order thinking..meriam pun budak-budak ni boleh buat la.. curi pvc-pvc kat kawasan-kawasan jajahan Jabatan Pengairan dan saliran..pastu setup meriam tepat muncung kearah rumah Tok Sidang Saad.. sekali meletup je meriam tu, sejam tok sidang tu melatah..habis pahala puasa dia untuk sehari.. kesian...

kalau rumah hilang tin milo ke, tin susu ke..mak bapak dulu memang dah siapkan rotan setebal 8cm diameter nak libas anak-anak diorang bila balik je rumah.. Budak-budak dulu main meriam guna tin pun bole.. meriam katak namanya.. pernah sekali tu kitorang setup kabait overdose sket,terbang tinggi tin tu sikit lagi nak kena kapal terbang MAS..

bagi yang suka pada kecantikan dan bukannya keganasan..diorang ni pakat rembat mak diorang punye berus-berus pinggan..setiap hari mak beli berus baru, tiap-tiap hari hilang..last-last mak dia beli pinggan pakai buang jer..dah tak payah nak basuh..budak-budak dulu buat berus-berus tu kasi jadi bunge api.. boleh pusing-pusing lagi..memang berinovasi.. no wonder la remaja-remaja sekarang makin bijak..

walaupun semua tahap hardcore, takdela pulak budak-budak ni ada yang hilang jari, buta mate ke mase zaman budak-budak..semua ok jer..siap layak masuk ke institut pengajian tinggi lagi..

semalam aku baca surat khabar kosmo..muke surat 46.. ade iklan rekrut Taliban.. aku nak ajak la budak-budak ni join.. mesti diorang layak memohon dengan jayanya.

15 x 5 = ??:

eza roslan said...

hahaha
kebait ko taw ape x

Lionel Azry said...

gua nak join pekida je la..

mochitsuki said...

siapa yg layak tu??
ngehehhee..
agak2 aku layak x??

Boneka tak sakit said...

lor apa enry nie megajak org main mercun dgn hardcore pulak!

oranglidi said...

bagus tu. cepat2lah hantor deme ke sane.

sharamli said...

aik..b0leh erk brus bas0h pinggan?

didiey ;) said...

haish!!ko jgn nak menggalakkan kanak-kanak main sampai tak cukup jari!!

Siti Fatimah Nabihah said...

aku rasa suma zaman2 budak tu tergolong dlm ko la~ hahaha
betul ark??

Deqrum Laiel said...

name ko talib ke bai..
hahaha...

yaziith su anaz said...

lingkoplah kanak kanak mesia.

green said...

ak x pernah main meriam buluh..katak apetah lagi..
tgk pn x pernah..

~~~

{lumut} said...

ape tak makan pakai daun pisang je?
lagi murah mak...
duit beli pinggan pakai buang tu mak leh buat beli langsir rumah yang ade labuci.haha

arfahadnan said...

kau nih..
dibulan puasa yg mulia nih..
kau patut ngajak melakukan ibadah dengan lebih byk..

ni ader ke ajak main mercun secara hardcore..

aku main mercun tahun baru cina jer tiap2 tahun..
tak kira lah time tu raya puasa ker, raya haji ke, tahun baru cina ke.. aku bantai main mercun tu jer.. sbb ia melambangkan kemeriahan..

piqah SHJ. said...

kalau ak nak join, layak X?

Anonymous said...

talib itu taliban?????
bukankah itu nama atuk aku???
kenapa ko curi shial.....
aku saman ko