Tuesday, August 3

Hanis budak Sungai Siput

Hari ni aku dengan Hanis budak Sungai Siput gegas sikit balik sekolah. Dengar khabar pejabat pos tutup awal sikit hari ni sebab ada jamuan makan untuk budak-budak kerja. Masuk kereta, Hanis terus turun brake tangan dan tolak masuk gear 5. Bergegar-gegar enjin kereta jenama binatang layan Hanis punya starting.

Sebelum gerak lebih jauh, cepat-cepat aku mengucap dua kali. Hanis terus memecut laju ke destinasi. Cara pemanduan Hanis kat jalan raya memang macam hantu raya. Dalam hati aku harap-harap masih sempat jumpa raya. Sebab tahun ni aku ada dengar cerita mak aku nak setting lemang.

Sampai pejabat pos Bandar Tun Razak Hanis terus park sebelah lori biskut Chipsmore. Hanis terus gegas cari kaunter boleh makan budak-budak yang tengah berbaris. Aku tengok dari jauh Hanis slow talk sambil hulur duit 3 keping 5 ringgit kat akak kaunter pos. Hanis senyum-senyum, akak malu-malu.

Urusan selesai.
Masuk kereta.
Start-start enjin tak hidup-hidup.

"hehe..ni mesti spark plug kong", kata aku kat Hanis yang tengah cemas putar-putar kepala kunci

1 x 5 = ??:

aleen adela akoo ^_* said...

utk lebey slamat,len kali ko pakai helmet klo hanis lagi yg drive kete.keh3