Sunday, October 4

gerai wak tokiman

selepas SPM, dh agak-agak sebulan aku duduk kat rumah..otak aku pun dah tepu dengan bebelan mak aku,setiap hari...makan,tidur, winning eleven, mak mane yang tak marah kalo setiap hari itu jer yang dibuatnya..kawan-kwan aku pun gelar aku sampah masyarakat..peh ckup x cool name tu..tercabar naluri lelaki aku untuk cari kerja..

aku ingat lagi,pagi ahad, aku bangun awal..terbeliak 3minit mata mak aku,terkejut..aku pakai baju kemeja gosok siap, berseluar trak, rambut sikat tepi..letak tancho skit, kasi tahan lama..kilang Adabi aku tanye, die reject, kilang panasonic pun sama.. aku mintak kat kedai runcit achong, dia reject juga, mamak hajris pun reject juga.. last skali gerai wak tokiman jugak yang ambek aku.. mungkin dia teruja tengok aku berbaju kemeja kemas, sebab sebelum ni aku asik berjeans koyak lutut, dan berbaju bundle je.. mungkin wak ingat aku telah berubah dari jasmani dan rohani..tp semua ini hipokrit belaka..

aku di bagi tugas untuk lap-lap meja,ambek order dan angkat pinggan..orang putih panggil keje tu sebagai "waiter"..aku try la keje seminggu..memang letih gila kerja kat kedai makan ni..setiap hari balik umah dalam pukul 4.30 pagi.. belum kire kerenah pelanggan lagi, order nak main-main jer..teh ais xnak susu la, air kosong kurang manis la, rasa nak sekeh-sekeh jer kepala diorang, nasib baik gerai wak tokiman ni ada piagam pelanggan yg menyatakan sebagai pekerja kita harus menyanyangi pembeli..

kalau aku dah bosan sangat, aku cuba kasi macam-macam alasan, supaya aku dapat balik umah awal layan tidur..tapi tak penah satu pun alasan aku diterima pakai..semua direject..alasan bukan lekeh-lekeh, contohnya," mak ajak balik awal suh tuka mentol terbakar", "ayah suruh balik sebab nak wat semayang berjemaah pada 1/3 malam".. tak cukup baik ke alasan? tak adil betul bos aku..

yang peliknya, ada seorang mamat ni, dia tukang buat air, dia ni asal nak balik awal jer mesti dia dapat.. slalunya khamis malam jumaat la..aku pelik, baik pulak bos aku kat dia..suatu hari aku tanya ape alasan dia kasi..kira aku nak gune pakai gak la..

dia cakap alasan dia senang jer," bos, isteri saya dah boleh semayang,".. bos pun mesti cakap " baik-baik, balik la awal, saya faham,kamu dah lama tak buat"

peh..alasan dia simple jer..nasib baik aku tak kawin lagi..kalau tak alasan sama dah aku guna! boleh asik balik awal jer..

15 x 5 = ??:

green said...

hoi..

bole plak wat cter cm ni..

ish3..


faiq, bkk gerai sendiri, tak nak balik2 pun boleh

imHepPie said...

bagusla itu boss...nnti suh laki aku keje ctu la..

et said...

hoho..ketidakadilan..

xde ke piagam pekerja kte majikan kne adil? xde ek..

PeQ GaRaGe said...

cerita ape ni?

ish3...











wakakaka...larikk..

oranglidi said...

pehal?

Nurliyana Farhah c(: said...

hahaa.
hebaat sgguh alasan trsebut.
bagos bagos ;)

Lionel Azry said...

macam syaitan.

sharamli said...

ooo.bru mndi wajib la tu...

JIMMY ASMARA said...

"boss, saya nak balik buat anak la"

itu alasan terbaik..try la!

tukangbuatsushi said...

demmm...
ngarut gile cite ko...
hahaha...
terhibur aku...

arfahadnan said...

ha?
boleh ler plk gitu..

aper punyer wak tokiman laa...

Siti Fatimah Nabihah said...

ya allah... merapu tul..
pas ni..ko dah kawen ko kerja la kt ctu.. senang skit! haiya..
bongek

piqah SHJ. said...

hahaha
camtu cepat2la kawin

shakinah said...

bengong do!!

hahahahhh

Deqrum Laiel said...

hampeh dowhh!!!!!