Tuesday, January 4

Burung merpati


Utusan Malaysia semalam. Dipetik dari laman web MU palsu.

Aku jalan kekelas sambil makan donut alas perut pagi-pagi. Jam dah lewat 15 minit daripada waktu sebenar untuk kelas Matematik. Aku maintain tenang dan tidak gopah-gapah jalan kaki. Dari pengalaman-pengalaman lampau aku percaya kalau kita masuk kelas dengan kaki kanan sambil baca Bismillah itu yang terbaik.

Sampai depan pintu kuliah. Aku setting tie dan seluar kasi ngam. Kemudia aku jalan masuk kelas cari-cari kerusi kosong. Port aku tahun lepas kerusi hujung tepi tingkap. Masa masuk kelas aku tengok port lama masih kosong, "Mungin budak-budak reserve", agak aku dalam hati.

Aku duduk sambil cuba khyusuk cerita Matematik pensyarah. Tajuk dia Action research. Dia cerita pasal definisi action research ke ciri-ciri yang perlu ada ke kaedah nak lakukan ke tajuk-tajuk sesuai ke pelbagai lagi cabang dalam action research sampai aku mula hilang khyusuk.

Apabila aku hilang khyusuk dalam kelas, aku pandang luar tingkap. Aku tengok ada burung merpati atas bumbung bangunan sebelah. Fokus aku beralih dari action research ke burung merpati. Aku perhati gerak-geri burung merpati. Sekejap dia melompat, sekejap dia makan serpihan bumbung, sekejap dia pusing-pusing cari serpihan bumbung lain yang boleh dimakan. Aku aysik dekat burung merpati.

"Yang tepi tu apesal pandang luar!", tiba-tiba satu suara buat aku hilang fokus dari burung merpati.

Aku pandang depan, muka pensyarah tadi macam puas tak puas hati. Dia pandang aku tepat-tepat sambil ketuk-ketuk marker pen kat meja pensyarah.

"Siapa nama kamu!", pensyarah tadi sambung lagi.

Suasana kelas menjadi sunyi, semua fokus pelajar beralih kepada aku yang duduk hujung tepi tingkap..

Aku bangun slow-slow sambil muka tunduk pandang pensil tekan pilot atas meja.

"Errr.. nama saya Khairul Fahmi puan"

16 x 5 = ??:

Amna.Qadeeja said...

eleh,taktik nak ngorat ang ler tuh ! cyap tnye nme lgi..tao sgt, xsia2 bce Bismillah td kan.. ;D

padle said...

hehe..nama saya safee sali..:P

Azi Huhu said...

Nama saya Fadhli Shas. hahahaha. Poyo la Faiq :P

lavender harum wangi said...

wah, bak meh number khairul fahmi~ wahahahahaha, propa! :p

zazaw said...

cehh
mcm ape jerrr
kehkehkehkehkeh

NOOR FATIN said...

hahaha khairul fahmi!!

emieysandra said...

hik3..
minta sainnnn, ehehe
yup3..(jwpn pd soalan awk)

BENA said...

hahahahaha . terus ngaku name khairul fahmi ekkk ko ni . HAHAHA


asal la pensyarah hang tu tak baling jek maker kat ko . baru sedap lagi jalan penceriataan . HAHAHA :)

rossoneri said...

hahahkahakhakhakhakahkak adeiiii ingat lecturer xmarah lah wat lawak cam tuh...hakhakah...kalo dapat lecturer tua fikiran conservative, dipersilakan keluar terus..hahaha

faiq said...

amna: xnk la lecturer..da tua

padle: safee org indon skrg

azi: market sikit aku jd khairul fahmi

lavender: ish, rahsia2

zazaw: besela

fatin: market sket

emiey: bak 30posen dulu

bena: lecturer jiwa keibuan, dia x wat mcm tu..hehe

rosberry: lecture sifat keibuan ok..dia x mrh, mlh syg aku..hehe

CaDLyNN said...

err...khairul fahmi lah! autograph plss...

CaDLyNN said...

err...khairul fahmi lah! autograph plss...

Sindarella said...

merpati ? makan bumbung ke ?

Fatin Athirah Amani said...

okay. yg ni xleh blah. haha. x paham la eden. awat sume jadik lagu ni. sume nak khairul fahmi je. ape dah jadik pada brad pitt, johnny depp, david beckham n fahrin ahmad ;b

iday said...

hai,nama saya muslim ahmad,,hahaha

budak kecik said...

hahaha macam2