Monday, November 22

Penampilan Kembali




Masa-masa umur aku dalam sekitar-sekitar 8-12 tahun, rambut aku sentiasa ala-ala botak Ronaldo. Mak bapak aku pantang nampak panjang 1,2 cm sikit, memang terus dia anta aku pergi Kedai Gunting Ngandimun yang betul-betul bersebelahan kedai runcit Ali.

"Wak, biasa!"

"mm..bole.."

(dialong bapak aku dengan wak Ngandimun)

Guna mesin warna kuning dengan karat kat tempat pemegang wak sodok kepala aku. Dari tepi keatas, kemudian dari depan kebelakang. Aku tengok aksi-aksi wak menyahlupuskan rambut aku dari cermin besar kat depan aku. Rambut aku jatuh berguguran macam daun ketika musim luruh di Tanjong Karang.

Dalam 10 minit, proses mengunting pun tamat.

Berpeluh-peluh wak mengunting rambut aku. Dengan kain putih wak lap peluh. Kain yang sama wak libas-libas sekitar tengkuk aku buang rambut-rambut yang melekat. Time tu memang aku geli sikit dengan wak, peluh-peluh dia melekat kat aku. Kalau time tu umur aku 27 tahun, memang aku dah shoot wak tu.

Aktiviti petang budak-budak macam aku memang meriah. Macam biasa ia mengikut musim. Kalau musim bola, semua pakat main bola, kalau musim gasing semua pakat beli gasing, begitula jugak dengan musim rounders, guli, senapang kayu dan lain-lain lagi.

Time ni musim badminton, baru jer seminggu lepas musim tepuk batang ais krim. Budak-budak semua pakat bodek mak bapak masing-masing suruh beli raket sebiji.Port main badminton kat sebelah rumah Lotfi. Angin kat situ memang sepoi-sepoi peribahasa, sesuai nak main badminton jenis outdoor. Net guna basikal 2 biji. Shuttlecock sampai tercabut semua bulu baru tukar.

Petang-petang memang tinggi jugak permintaan permainan badminton ni. Setakat 10 basikal tersusun nak wat 5 court memang biasa. Kadang-kadang ada jugak sorang dua makcik pertengahan umur datang join sekali pertunjuk aksi smash.

Kalau badminton, aku boleh dikira top jugak dalam kampung. Umur-umur 9 tahun, aku dah boleh buat jumping smash silang. Budak lawan mesti berterabur nak ambik smash aku.

Malam tadi Datuk Lee Chong Wei kalah dengan Lin Dan. Aku tengok macam payah jer dia nak ayamkan Lin Dan.Aku ingat, aku nak gantung but bola pastu buat penampilan kembali. Kalau start hari ni, kira-kira chance nak jadi pemain Malaysia masih ada lagi.

4 x 5 = ??:

Wanie-san said...

wei!tunjuk bukti lu terer main badminton!
cis!jgn nak tipu aku lagi!hoho

sharamli said...

faiQ ni bab menipu serah ke dia la

Cik Akma said...

nsb baik lin dan ensem. apekah? ahhaha~

Kehoe Cheong said...

I like your blog! I just can't stop myself from scrolling down!

Keep on writing becaseI'll keep reading!