Wednesday, May 21

Melancong ke Siem Reap ( Tips Melawat Angkor Wat)



Pengetahuan umum ke Angkor Wat

Semestinya kalau ke Siem Reap tidak pergi ke Angkor Wat adalah satu benda yang pelik. Angkor Wat adalah kuil-kuil lama yang masih dijaga untuk tujuan perlancongan. Ada sesetengah kuil sudah mula roboh. Maka lawatlah cepat sebelum roboh lebih banyak. Hehe

Tiket untuk ke Angkor Wat adalah 20 usd untuk 1 hari. Ada juga tiket untuk 3 hari iaitu 30 usd dan tiket 7 hari untuk 60 usd. Bagi aku untuk lawatan sebagai pelancong cukuplah sekadar melawat 1 hari ke Angkor Wat. Jika anda serius minat dengan reka bentuk dan mungkin melakukan penyelikan maka tiket 3 hari atau 7 hari sesuai untuk anda.

Aku mencadangkan korang semua lawat 1 hari sahaja bukan apa, sebab kalau dah seharian tengok kuil  je lama-lama pun bosan. Untuk pengetahuan umum, Angkor Wat ini mempunyai banyak kuil yang setiapnya terletak di tempat yang berbeza. Harus diingatkan tidak perlu rasa tamak untuk melawat semua kuil, hanya memilih beberapa kawasan yang utama juga sudah memadai. Setiap kuil yang dilawati itu memerlukan beberapa jam untuk pusing seluruh kawasan kuil campur dengan masa ambil gambar dan berehat. Maka pilih kuil yang tertentu sahaja sudah memadai.




Kenderaan Untuk Ke Angkor Wat

Ada beberapa pilihan kenderaan untuk ke Angkor Wat. Aku memilih menggunakan tuk-tuk dengan bayaran 15 usd sehari untuk lawatan ke 3 buah kuil ( Main Angkor Wat, Ta Phrom dan Bayou). Bayaran tuk-tuk ini tidak fix, bergantung kepada kemahiran anda untuk memujuk minta kurang. Tapi bayaran tuk-tuk sehari secara purata adalah sekitar 10 usd hingga 20 usd. Jadi 15 usd adalah harga yang normal.

Ada juga pilihan untuk naik basikal ke Angkor Wat. Harga sewa basikal hanya 1 usd untuk basikal biasa dan 2 usd untuk basikal racing. Sewaan adalah selama 1 hari. Untuk tips berjimat guna basikal memang paling jimat. Tetapi aku sekeras-kerasnya tak mencadangkan korang naik basikal. Amatlah letih. Sebab kita boleh naik basikal sampai depan pintu masuk setiap kuil tersebut. Pastu kena sambung jalan kaki untuk melawat kuil.



Tips Melawat Angkor Wat

1- Untuk lawatan biasa cukup sekadar membeli tiket untuk 1 hari
2- Pakai pakaian yang sesuai. Ada sesetengah kawasan seluar pendek tak boleh masuk.
3- Pakai kasut dan baju yang memudahkan pergerakkan. Pakai kasut tumit bagi perempuan adalah kerja gila. hehe.
4- Cuaca amat panas, jadi bawa air dan topi.
5- Aku pakai kompak kamera je masa ini. Tapi siapa ada lens wide, amat berguna masa ni.

8 x 5 = ??:

Shazwani Ramly said...

Bila cikgu faiq share macam ni, terasa nak pergi travel mana mana jugak. Huwaaa T.T

ma ❥ said...

menarik.. tapi nampak terik dan berdebu..

husna zahidi said...

kalau husna tak taw nak buat apa kat angkor wat nih..jenis tak suka sejarah..-..-

Anonymous said...

Petite maxi dress coulkd be selected in short ladies
per the design in the body. As a matter of fact, maxi
dress thzt maay be wokrn during the summer time is for the purpose of everyone.

If yyou tske a bit care, you are able to discover the best fitting ddess to
yoour requirements. If you get the appropriate form of dress, you are going to appear to be an angel.
If you take heed from the advice provided by fashion designers and stylists, it's possible to simply select the best Petite Maxi
Dress.

My webpage whitemaxi dress

Anonymous said...

Excellent article. I am facing a few of these issues
as well..

Look at my weblog ... super colon cleanse

Anonymous said...

electronic cigarette, best electronic cigarettes, e cigarette, e cigarette, electronic cigarette reviews, smokeless cigarettes

Razfira said...

uit update blog

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)