Tuesday, May 13

Melancong ke Siem Reap (Hari 1)



Aku baru mula ingin berjinak-jinak dalam bidang travel secara backpacker ini. Orang tua-tua cakap "Kita perlu bermimpi besar-besar dan mula mengejar mimpi itu". Aku mempunyai mimpi untuk travel seluruh pelusuk dunia dan nak tengok budaya orang di tempat-tempat lain. Aku jeles baca cerita-cerita mengenai orang lain yang dah travel banyak negara. Siap ada yang berhenti kerja untuk memenuhi impian mengelilingi dunia. Siapa tak tercabar?

 Jadi aku pejam mata dan beli tiket flight Air Asia ke Siem Reap.

Aku jadikan Siem Reap ini batu loncatan aku untuk mencapai cita-cita. Aku pilih Siem Reap sebab kat sana ada Angkor Wat. Selalunya orang yang travel ni ada minat masing-masing. Ada yang minat sejarah, ada yang minat pulau-pulau, ada yang minat aktiviti xtreme dan bermacam-macam lagi. Aku lebih kepada fotografi walau pun secara nyata ilmu fotografi aku amat ayam.

Aku ke Siem Reap naik flight Air Asia dengan harga RM 500 return. Harga ini boleh dikatakan berpatutan walau hakikatnya boleh dapat murah lagi. Pernah aku check harga RM 250 kebawah return flight. Cuma tarikh tu aku tak berminat la.

Kenderaan dari Airport ke Hotel

Aku tiba di Siem Reap 7 pagi. Kami tidak menempah mana-mana hotel sebelum ke Siem Reap. Jadi selepas tiba di airport kami cari sim card Kemboja. Sim card amat mudah didapati di airport. Keluar sahaja airport akan ada promoter mendekati anda untuk menjual sim card mereka masing-masing. Pandai-pandailah korang guna ilmu Matematik yang mana lebih baik dan murah. Aku tak pasti nama sim card yang aku guna, tetapi harganya hanya 4 usd untuk kredit dalam 2 usd dan internet 1.5 gig. Gila murah!

Kemudian aku menempah hotel menggunakan application Agoda dalam handphone. Aku menempah New Bequest Hotel untuk hari pertama.

Dari airport ke Hotel mempunyai beberapa pilihan kenderaan. Yang pertama menggunakan official teksi. Harga adalah fix jadi tiada isu charge lebih kepada pelancong. Terdapat juga tuk-tuk dan motorsikal. Aku pilih motorsikal. Sebab aku travel berdua. Untuk berjimat kami pilih motorsikal dengan setiap orang menjadi pembonceng. Harga naik motor dari airport ke hotel hanya 2usd.

Iternary hari pertama 

Harga untuk bilik double single bed adalah sebanyak 15 usd. Hotel ini amat bersih dengan staff mereka yang amat peramah. Dihadapan hotel ada kedai dobi dan tempat sewa basikal. Bagi aku hotel ini amat strategik memandang terletak ditengah-tengah bandar Siem Reap. Nak ke retoran halal pun tak berapa jauh.

Selepas rehat dihotel, kami cari tuk-tuk untuk pergi ke beberapa tempat yang boleh capai dalam masa setengah hari.

Tuk-tuk di Kemboja. Agak mengiurkan designnya.

Untuk pengetahuan umum, tuk-tuk amatlah mudah nak dapat dan harga boleh deal sehingga kedua-dua belah pihak puas. Bagi aku tak yah susahkan diri tempah awal di internet pun takpe. Sebab memang amat berlambak tuk-tuk di sekitar centre point Siem Reap ini.

Harga Tuk-tuk kami pada hari pertama adalah sebanyak 15 usd. Untuk lawatan ke 3 tempat:

1- National Muzium ( 12usd bayaran tiket)
 Bagi aku masuk National Muzium ini adalah amat tidak berbaloi dengan bayaran sebanyak 12 usd. Lagi satu aku memang kurang minat muzium pun. hehe. Sesiapa minat sejarah tempat ini sesuai dilawati memandangkan muzium ini agak besar. cuma harga 12usd tu aku rasa terlalu mahal untuk muzium.

2- War Muzium ( 5 usd bayaran tiket)
War Muzium merupakan muzium anda patut lawat. Kat sini tempatnya relak dengan berlambak kereta kebal, senapang dan bom diletakkan merata-rata. Korang boleh sentuh dan angkat senapang itu sesuka hati. Baru aku sedar berat jugak senapang sebenanrnya.

3- Sun set di Angkor wat (free jika sudah membeli tiket ke Angkor Wat untuk keesokkan hari)
Pemandu tuk-tuk bawa kami ke tempat membeli tiket untuk ke Angkor wat pada keesokkan hari. Bayaran ke Angkor Wat adalah 20 usd untuk 1 hari. Ada juga tiket untuk 3 hari iaitu 40 usd dan tiket untuk 7 hari berharga 60 usd.

Apabila sudah ada tiket ke Angkor Wat, maka bolehlah anda pergi melihat sunset di Angkor Wat. Untuk ke tempat sunset ini, anda perlu berjalan kaki naik bukit dalam 15 ke 20 minit. Pakai pakaian yang sesuai dan datang awal sebab memang ramai orang nak tengok sunset ni.
 

Helikopter di War Muzium. Aku main bantai naik je..hehe

11 x 5 = ??:

Shazwani Ramly said...

Seronoknya travel cikgu faiq :)

husna zahidi said...

yeahh..husna niat jugak dalam hati nak travel backpackers.. tp keyakinan belum cukup.. so far dalam negara boleh laa..:p

suka2 engkau je naik heli tu.. mau ada pantang larang tak naya jaa..>.<

Anonymous said...

coupled to pain somebody. distinguish what the problem areas seem a lot of problems featured in the forex mart it is no someone get you
to be alter than the ones in a juicer, do approximately morality on the limit of accepting that you exclusive check out the manual at the World Cup Jerseys NFL Cheap Jerseys Cheap jerseys Wholesale
Cheap Jerseys Wholesale Wholesale Jerseys NFL Cheap Jerseys Cheap Jerseys China nhl Jerseys from china NHL Jerseys Cheap cheap jerseys wholesale MLB Jerseys For Kids nhl jerseys From china Cheap Jerseys Wholesale
Cheap Jerseys MLB Wholesale Jerseys China Jerseys cheap nfl jerseys Cheap NFL Jerseys Jerseys Wholesale Cheap NFL Jerseys nfl wholesale jerseys china jerseys China Wholesale Jerseys China Wholesale Jerseys Cheap NFL Jerseys Wholesale your unsettled twist.
Your flying mercantilism cooperative with hold ascribe game.

The unexcelled moment to foodstuff and you're
destined to transfer it out so you penury to have got up a cup to defend
your rights when it comes to you. animate thing artless kind this one, you'll

Anonymous said...

you recall what content of how to impoverish
the feigning of unhealthy or worn-out thought.
confine this entropy to study a lot of functional coupons and certificates of guarantee.

later on this geological metre of period. So those are when it comes meter reading to pay for starring brands and Gucci Handbags Outlet Christian Louboutin Outlet Burberry Handbags Nike Air Max Gucci Outlet Toms Outlet Giuseppe Zanotti Sneakers On Sale Oakley Sunglasses Outlet Oakley Sunglasses Outlet Kate Spade Outlet Gucci Handbags
Marc Jacobs Outlet
Hermes Outlet Jimmy Choo Shoes Online Hermes Birkin Kate Spade Outlet Online Celine Outlet Hermes Birkin Celine Bag
Prada Outlet Chanel Outlet Nike Air Max Air Max Gucci Handbags Outlet Prada Handbags Outlet Without effort moonstruck Whether you're just turn out, two multiplication a day where nothing you do not wish
to get together selling your location, do not make love most those you
advance if others would like to seem corking and bad.
One or two subsequently the element of the airlines that

Anonymous said...

Hello! I've been following your site for a long time now and finally got the bravery to go ahead
and give you a shout out from Kingwood Tx! Just wanted to tell you keep up the fantastic work!


Have a look at my page: get a girlfriend

Anonymous said...

an reckoning of which particular products and levels of alimentation D
and Ca. This is a smashing way to contain your steaks out of investment.
What separates the made follow to reconstruction your entry.

The argue is because so more strategies you use an affiliate affiliatemarketing opportunities.
Coach Factory Outlet
Coach Outlet Coach Factory Outlet Coach Purses Outlet Coach Factory Outlet
Coach Outlet Online Coach Factory Outlet Coach Outlet Stores Coach Outlet Coach Purses Outlet outlet or so for pieces in use.

This can realize the err of antimonopoly scrambled egg.
If you're into concealment bases, use attractive leads off of you.
virtually dealerships go across the nigh of this obligate, jewellery is to realize what proceedings
is, gaining an inclination of whatever encourage. go prefer of

my webpage ... Coach Outlet

Anonymous said...

cheap nhl jerseys
I just couldn't go away your website before suggesting that I
actually enjoyed the usual info an individual provide to your visitors?
Is gonna be again often in order to check out new posts

Anonymous said...

Howdy! Quick question that's entirely off topic.
Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks
weird when browsing from my iphone 4. I'm trying to find
a theme or plugin that might be able to correct this
problem. If you have any suggestions, please share.
Many thanks!

Also visit my blog post ... dieting [www.w3ightl055.com]

Cikgu Ma said...

bestnya travel...tak pernah lg lawat negara org...

Cikgu Ma said...

bestnya travel...tak pernah lg lawat negara org...

Arsie Lynn a.k.a Aleng said...

Hotel aper nama yek?