Tuesday, May 13

Melancong ke Siem Reap (Hari 1)



Aku baru mula ingin berjinak-jinak dalam bidang travel secara backpacker ini. Orang tua-tua cakap "Kita perlu bermimpi besar-besar dan mula mengejar mimpi itu". Aku mempunyai mimpi untuk travel seluruh pelusuk dunia dan nak tengok budaya orang di tempat-tempat lain. Aku jeles baca cerita-cerita mengenai orang lain yang dah travel banyak negara. Siap ada yang berhenti kerja untuk memenuhi impian mengelilingi dunia. Siapa tak tercabar?

 Jadi aku pejam mata dan beli tiket flight Air Asia ke Siem Reap.

Aku jadikan Siem Reap ini batu loncatan aku untuk mencapai cita-cita. Aku pilih Siem Reap sebab kat sana ada Angkor Wat. Selalunya orang yang travel ni ada minat masing-masing. Ada yang minat sejarah, ada yang minat pulau-pulau, ada yang minat aktiviti xtreme dan bermacam-macam lagi. Aku lebih kepada fotografi walau pun secara nyata ilmu fotografi aku amat ayam.

Aku ke Siem Reap naik flight Air Asia dengan harga RM 500 return. Harga ini boleh dikatakan berpatutan walau hakikatnya boleh dapat murah lagi. Pernah aku check harga RM 250 kebawah return flight. Cuma tarikh tu aku tak berminat la.

Kenderaan dari Airport ke Hotel

Aku tiba di Siem Reap 7 pagi. Kami tidak menempah mana-mana hotel sebelum ke Siem Reap. Jadi selepas tiba di airport kami cari sim card Kemboja. Sim card amat mudah didapati di airport. Keluar sahaja airport akan ada promoter mendekati anda untuk menjual sim card mereka masing-masing. Pandai-pandailah korang guna ilmu Matematik yang mana lebih baik dan murah. Aku tak pasti nama sim card yang aku guna, tetapi harganya hanya 4 usd untuk kredit dalam 2 usd dan internet 1.5 gig. Gila murah!

Kemudian aku menempah hotel menggunakan application Agoda dalam handphone. Aku menempah New Bequest Hotel untuk hari pertama.

Dari airport ke Hotel mempunyai beberapa pilihan kenderaan. Yang pertama menggunakan official teksi. Harga adalah fix jadi tiada isu charge lebih kepada pelancong. Terdapat juga tuk-tuk dan motorsikal. Aku pilih motorsikal. Sebab aku travel berdua. Untuk berjimat kami pilih motorsikal dengan setiap orang menjadi pembonceng. Harga naik motor dari airport ke hotel hanya 2usd.

Iternary hari pertama 

Harga untuk bilik double single bed adalah sebanyak 15 usd. Hotel ini amat bersih dengan staff mereka yang amat peramah. Dihadapan hotel ada kedai dobi dan tempat sewa basikal. Bagi aku hotel ini amat strategik memandang terletak ditengah-tengah bandar Siem Reap. Nak ke retoran halal pun tak berapa jauh.

Selepas rehat dihotel, kami cari tuk-tuk untuk pergi ke beberapa tempat yang boleh capai dalam masa setengah hari.

Tuk-tuk di Kemboja. Agak mengiurkan designnya.

Untuk pengetahuan umum, tuk-tuk amatlah mudah nak dapat dan harga boleh deal sehingga kedua-dua belah pihak puas. Bagi aku tak yah susahkan diri tempah awal di internet pun takpe. Sebab memang amat berlambak tuk-tuk di sekitar centre point Siem Reap ini.

Harga Tuk-tuk kami pada hari pertama adalah sebanyak 15 usd. Untuk lawatan ke 3 tempat:

1- National Muzium ( 12usd bayaran tiket)
 Bagi aku masuk National Muzium ini adalah amat tidak berbaloi dengan bayaran sebanyak 12 usd. Lagi satu aku memang kurang minat muzium pun. hehe. Sesiapa minat sejarah tempat ini sesuai dilawati memandangkan muzium ini agak besar. cuma harga 12usd tu aku rasa terlalu mahal untuk muzium.

2- War Muzium ( 5 usd bayaran tiket)
War Muzium merupakan muzium anda patut lawat. Kat sini tempatnya relak dengan berlambak kereta kebal, senapang dan bom diletakkan merata-rata. Korang boleh sentuh dan angkat senapang itu sesuka hati. Baru aku sedar berat jugak senapang sebenanrnya.

3- Sun set di Angkor wat (free jika sudah membeli tiket ke Angkor Wat untuk keesokkan hari)
Pemandu tuk-tuk bawa kami ke tempat membeli tiket untuk ke Angkor wat pada keesokkan hari. Bayaran ke Angkor Wat adalah 20 usd untuk 1 hari. Ada juga tiket untuk 3 hari iaitu 40 usd dan tiket untuk 7 hari berharga 60 usd.

Apabila sudah ada tiket ke Angkor Wat, maka bolehlah anda pergi melihat sunset di Angkor Wat. Untuk ke tempat sunset ini, anda perlu berjalan kaki naik bukit dalam 15 ke 20 minit. Pakai pakaian yang sesuai dan datang awal sebab memang ramai orang nak tengok sunset ni.
 

Helikopter di War Muzium. Aku main bantai naik je..hehe

10 x 5 = ??:

Shazwani Ramly said...

Seronoknya travel cikgu faiq :)

Unknown said...

yeahh..husna niat jugak dalam hati nak travel backpackers.. tp keyakinan belum cukup.. so far dalam negara boleh laa..:p

suka2 engkau je naik heli tu.. mau ada pantang larang tak naya jaa..>.<

Anonymous said...

Hello! I've been following your site for a long time now and finally got the bravery to go ahead
and give you a shout out from Kingwood Tx! Just wanted to tell you keep up the fantastic work!


Have a look at my page: get a girlfriend

Anonymous said...

Howdy! Quick question that's entirely off topic.
Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks
weird when browsing from my iphone 4. I'm trying to find
a theme or plugin that might be able to correct this
problem. If you have any suggestions, please share.
Many thanks!

Also visit my blog post ... dieting [www.w3ightl055.com]

Cikgu Ma said...

bestnya travel...tak pernah lg lawat negara org...

Cikgu Ma said...

bestnya travel...tak pernah lg lawat negara org...

Arsie Lynn a.k.a Aleng said...

Hotel aper nama yek?

yanmaneee said...

golden goose outlet
curry 4
supreme hoodie
air jordan
yeezy boost 350
golden gooses sneakers
kobe 9
supreme t shirt
moncler outlet
golden goose sneakers

yanmaneee said...

supreme clothing
golden goose
golden goose
moncler jackets
yeezy shoes
moncler outlet
goyard handbags
yeezy
golden goose
supreme hoodie

Anonymous said...

The Beginner's Guide to Baccarat - Worrione
Before starting to play with a game of poker, try to understand the concept of the 제왕 카지노 game 바카라 사이트 of Baccarat. As a result, the game requires you to place your bet 카지노사이트 on a game that will give you