Monday, August 31

Diari Solat Terakwih ke 11

malam ni merupakan solat terakwih yang ke 12.. seperti biasa, aku ngan ayah aku memang pergi ke masjid dengan kenderaan masing-masing.. ayah aku dengan kereta sport 60'an dia dan aku dengan motor honda c70.. yela, ayah aku slalu pergi masjid awal, berwirid dulu 2-3round pastu semayang dulu solat sunat.. aku, yang golongan mude-mude ni biase la,buat semua tu kat rumah jer.. pas bilal abes azan isyak baru start nak gerak ke masjid

malam ke 11 ni.. ayah aku pas je berbuke terus die cakap kt aku.. yang malam ni aku kene transit die ke masjid..kete sport ayah aku tersadai kat workshop si deris,sebab enjin blow time gi beli ikan petang tadi..

pukul 8 tepat aku dah siap-siap nak gi masjid.. aku pun start moto warisan dari atok aku dulu ni.. ceper,ceper,bunyinye..aku rider, ayah aku bonceng kat belakang...bawak orang tua, tak bole laju-laju..aku mantain pulas throtle moto pada kadar kelajuan 40 km/h..

lebih kurang 50meter lagi nak sampai masjid..tibe-tibe mata aku terasa silau yang amat..aku nampak satu bende terang benderang kat atas masjid tu..

"peh, itu bintang..itu bintang Sirius".

aku lekas-lekas bagitau kat ayah aku..
"abah tengok tu, bulan puase ni memang mulia, bintang pun pergi semayang kat masjid, abah nak taw, itu bintang sirius, aiq belaja gak nama-nama bintang"

ayah aku reply..
"kepala hotak ko itu bintang, itu kubah masjid baru la,bentuk je bintang.. dah 2minggu dah masjid ni pakai kubah tu"

"ko ni dah bape lamer tak pergi masjid ni?..
"abes tu sebelum ni ko semayang terakwih ngan jumaat kat mana", ayah aku menyambung dengan sedas pukulan tepat kat kepala aku..

Saturday, August 29

belang merah putih

aku tengok orang-orang kampung aku tahun ni lain macam jer.. diorang tahun ni cam semangat lebih jer nak raye.. puasa baru seminggu tapi diorang dh wat preparation untuk raya sejak 3hari lepas.. tak yah cerite pasal gule pasir yang tiap-tiap hari sold out kat sumer minimarket milik acong ngan ah guan..tapi preparation kali ni lebih havoc..

yang paling semangat la, aku tengok.. jiran depan rumah aku, rumah ketua kampung,Wak Kutimin.. mentang-mentang dia ketua kampung konon-konon dia nak kasi batu locatan la kat semua orang kampung supaya sambut raya tahun ni dengan semangat..role model la kononnya wak kutimin tu..raya lama lagi la wak..rumah dia dah siap cat dah.. 3hari 3malam aku tengok kutimin ngan anak-anak die cat rumah..peh, kaler menusuk mata gua cakap lu.. dinding die buat kaler belang merah ngan putih.. kat bahagian bumbung die pulak, kaler biru, siap ader corak bulan sabit ngan bintang lagi..

lagi satu pasal semangatnya wak kutimin ni.. macam biase la orang kampung, memang sembahyang terakwih kat surau.. malam tadi, wak kutimin ngan anak-anak die gi mengetest baju raye baru diorang.. xkhusyuk jemaah-jemaah surau kene silauan baju melayu diorang..diorang punye baju raye kaler belang merah putih mcm warne cat rumah diorang gak.. aku agak, wak kutimin punye tema raye tahun ni belang merah putih kot, tahun lepas die dah pink..

lg satu.. aku pelik la.. pasal bazaar ramadhan kt pekan tanjong karang ni x jual kuih-kuih cam popiah ke, karipap ke.. dh pupus ke kuih-kuih ni..yang diorang jual cumer kuih lapis je, yg warne belang merah putih tu.. 38gerai, sumer jual kuih lapis jer..diorang xde otak bisnes langsung, tak paham langsung erti persaingan dalam perniagaan..

Tuesday, August 25

aku sebuah kalkulator 517

dari ranjang reput aku bangun..aku tahu waktu sekarang menghampiri jam 2, kerana baru sebentar tadi dalam sayup-sayup mimpi aku kedengaran azan zuhur..

ah......, terasa kepala aku sakit sekali..seperti gunung berapi bencananya..lava telah membuak-buak didalam sfera kepalaku..tiba masa untuk ia keluar agaknya..

aku gagahkan diri cuba membukakan mata.. aku meletakkan sasaran untuk cuba melihat rumateku yang mungkin juga masih belum bangun tidur pada jam 2 petang ini..

semua bukan seperti biasa...

wajah rumate aku bertukar warna, dari seorang manusia kepada sesuatu bentuk yang lebih komplek dan abstrak..
aku melihat jirim serta jisim dibadannya di dalam bentuk formula-formula matematik.. kesemua rupa parasnya didalam bentuk formula-formula matematik.. bukan sahaja dirinya didalam bentuk formula matematik.. tetapi keadaan sekeliling aku semua digambar melalui formula matematik..

formula-formula seperti f(x) = mx + c, a x b = ab, a+b = c dan pelbagai lagi berebut rebut ingin menerjah ke retina mataku.. nombor dari 1,2,3,...18...675.. ke ifiniti semua jelas terbang di sekitarku..

apakah yang telah terjadi kepada diriku.. adakah aku telah berubah menjadi sebuah kalkulator..sebuah mesin nombor yang telah diset dengan formula-formula khas..

aku rasa sebelum aku tidur tadi..aku masih manusia normal.. yang masih suka sama cokelat snickers..

aku letakkan semua ini dibahu Puan Salasuyah, lecturer matematikku..
aku tahu semua ini salah dia..
jika tiada homework bertan-tan banyaknya..
aku mungkin masih manusia biasa ketika ini...

Monday, August 24

saturday

time: 5.47pm
date: 14 august

tercipta sebuah lagu secare tak sengaja..
aku maen je bantai-bantai..
die pun bantai kasi masuk lirik..
hasilnya:

Title : saturday
lyric: snoopy
music: me

video

ini bukan bilik aku... sebab tu nampak messy je..kalo bilik aku mesti nampak cam gurly sket..

Friday, August 14

KL H1N1..aku nak lari dari KL

atas urusan sulit, aku akan travel ke kedah...
yahoo...seronoknya...
Kedah......aku datang!!!!!
sambut aku dengan ikhlas ya kedah..

aku nak gi kedah naik keretapi..
tapi kerana sifat kemalasan lelaki yang suka membeli tiket last-last minit..maka tiket keretapi pun abis... baru nak try naik keretapi tanah melayu.. aku tengok cam sronok ja..takpe la..lain kali aku travel ke mana-mana pula naik keretapi.

maka..alternatif lain untuk ke kedah adalah dengan menaiki bas...
malam ni aku berangkat...

maka aku nak mengucapkan selamat tinggal kepada korang semua..
jumpe lagi seminggu kemudian...

selamat berpuasa ya kawan!
(aku terpakse ucap awal,takut x sempat)

blog aku akan bersawang..
siapa rajin, tolong la sapukan


mimpi kedah sebentar

Wednesday, August 12

malam untuk lelaki macam aku

suatu hari, jika tidak salah pada malam rabu bulan lepas, setelah puas aku duduk mengeteh dan mengumpat anak ketua kampung bersama rakan-rakan aku... aku mengeluarkan kata-kata kesimpulan kepada mereka semua dengan meminta diri untuk pulang ke rumah.. aku lihat jam di tangan Pijek sedang menunjukkan pukul 4.37 pagi..

aku mengeluarkan not seringgit dan meletakkan di atas meja..
sambil blah, aku berkata...
"tolong bayarkan milo ais aku 3"..

dengan pantas rakan-rakan aku serentak, membutoh, memsial dan membabinya aku.,.
tetapi aku hanya mendiamkan diri sambil menstart motor c70 aku..

aku terus memecut untuk pulang kerumah...
ah, biasa la tinggal di kampung..
jalanraya tiada berlampu..
aku sudah biasa pulang waktu gelap begini..

secara tiba-tiba, sedang aku melalui jalan bernama Jalan Jepun, lampu spotligth c70 aku tepat menyuluh suatu objek terbang..

aku lihat betul-betul objek itu..
ia terbang...
berkepala lelaki,
berwajah menyeramkan..
tiada badan, tiada tangan dan tiada kaki..
tetapi mempunyai jantung dan usus..

tanpa syak wasangka lagi, aku tahu itulah hantu penanggal yang sibuk menjadi perbualan orang ramai di kampung Desa Jaya ini..kerana penanggal ini, orang kampung tidak berani lagi balik lewat malam..

aku gagahkan diri menghampiri penanggal tersebut..
sesampainya aku di penanggal itu, aku memberhentikan motosikal aku..

aku lihat tepat-tepat muka penanggal itu..
lalu aku menjadi keliru dan buntu...

aku langsung tiada perasan takut berjumpa penanggal ini...
sebaliknya, penanggal itu yang menjerit dan terbang ketakutan apabila aku betul-betul berada didepannya..

akukah yang hantu atau pun dia?

Sunday, August 9

bulatan batu caves, bikin aku panas..

apakah kebangsatan menimpa diri empat remaja ini..terkena bencana jalan raya penuh durjana..realistikkah di minda, perjalanan dari kuala lumpur ke ulu yam mengambil masa empat jam satu per dua minit?

bangsat kan...

untuk berjalan 50meter di bulatan batu caves ni, ia mengambil masa 1 jam 15 minit..agak-agak, mamak di mapler bole menebar berapa ratus roti canaikah jika diberi masa 1jam 15 mnit ini?...hati mana boleh bersabar... imam masjid ar-raudhah mungkin boleh, tetapi aku bukannya imam, hanya si makmum tetap..jadi makmum pun dah kire baik..itu pun sebulan 4 kali saja...

aku berempat, nabil, muncha & pok le sudah mencapai tahap kesabaran negatif 14.. vocabulary mencarut kami, habis dikeluarkan, lagu-lagu di radio konfem dijeritnya..tetapi, jiwa ini masih tiada sabarnya berada di kesesakkan jalan raya ini..

secara tiba-tiba...
muncul satu idea bombastik...
satu permainan lama mengubah segalanya..
konsepnya tetap sama, cuma kawasannya berbeza..
masih ada yang menyerang, dan masih ada yang mengelak...

inilah dinamakan permainan "baling selipar" di dalam kerete.. gila seronok.. jiwa-jiwa yang tadinya kuyu, sudah segar bugar bagi mencari mangsa untuk memakan selipar balingannya..

dush...dush..dush...pang...pung...pang...
selipar terbang sana dan sini.. ada yang ke pipi dan ada yang ke gusi..

nabil, muncha, pok le & faiq lebam sana sini.. tetapi, kepuasan tetap jelas terpancar dari wajah mereka..

inilah permainan terbaik untuk anda jika berada dikesesakkan lalu lintas..
sudahkah anda bersedia untuk mencubanya?

moral of the story: memandulah pakai selipar jer.. ia perlbagai guna..


Friday, August 7

bancian bencian

Agak-agak, kalau lelaki pergi ke pesta bunga cool tak?



Tuesday, August 4

rakyat Malaysia

aku bukak mate je, tgk jam kt dinding dh pukul 8.15pagi... ah..aku dh lewat..waktu opis sepatutnya masuk kol 8pagi, ni aku 8.15 mandi pun tak lagi...aku terus lari masuk bilik mandi, pas 30 saat aku kuar balik...wangi sudah...mudah saja mandi..aku siap-siap terus start enjin moto bergegas ke tempat keje..

moto honda c70 tu aku rembat sampai 125km/j..bergegar body-body moto tu, tp ia tetap maintain kerana moto tu buatan jepun,yang berkualiti..sumer kete-kete mahal aku potong saja, cilok kanan cilok kiri dah mcm mike doohan..

sesampainya di satu simpang empat di Jalan Tunku Budin, aku tengok lampu isyarat dah nak merah..aku pun ambik keputusan untuk memberhentikan tahap kelajuan aku dari 125km/j menjadi 0 km/j.. aku pun nak tekan la break kaki..skali aku nak tekan, aku tgk2 break kaki aku dah takde..ni mst tercabut sebb aku bawak menggile tadi..biase la moto lame, sumer barang dh reput..nak tekan break tangan, mmg dh lamer takde..aku ni jenis kedekut sket nak repair fair lady capuk aku ni..

aku pun ape lagi..memilih lah kerete buatan malaysia untuk dicium..

pppaaaaaaaaannnnngggggg...bunyi ciuman antara tayar motor dan bumper kete..

aku masih berada di atas moto..kerana kaki aku sempat capai ke tanah dengan kadar segere untuk mengimbangi moto dari rebah ke bumi..aku dh tahap redha untuk kene maki hamun dengan tuan kete..

Tuan kete tu pun keluar dari keretenye..dari riak wajahnya,aku kenal beliau seperti seorang yang bengis...die pun menghampiri ku..lalu mengeluarkan kata-kata..

"adik, adik ok x?"
"adik sehat x?"
"kalo sakit saya anta ke ospital"

aku terpegun sebentar..
kini baru la aku taw yang rakyat Malaysia memang berbudi bahasa...